Jak sprawdzić czy drożdże są świeże?
Drożdże to produkt wysoko ceniony w kulinariach i niezbędny w każdej kuchni skarb. Bez nich nie byłoby apetycznych bułeczek, pysznego piwa czy innych przepysznych przekąsek. Zanim jednak zostaną wykorzystane do wypieków, warto upewnić się, czy są świeże. Można to zrobić na kilka sposobów. Kluczowy jest wygląd i zapach wydzielany przez drożdże oraz ich konsystencja. W ocenie świeżości drożdży pomoże także prosty test ze szklanką wody. Jak go przeprowadzić? Czym jeszcze kierować się przy wyborze drożdży? Jak długo można je przechowywać? Odpowiedź na te i inne pytania oraz kilka wskazówek można znaleźć poniżej.
Drożdże trzeba przechowywać w lodówce
O tym, że drożdże są niezbędne w każdej kuchni, nikogo specjalnie przekonywać nie trzeba. Przydają się w wielu kulinarnych sytuacjach, choćby do wypieku bułeczek. Jak zatem sprawdzić, czy są świeże? Przede wszystkim warto pamiętać, że jeśli są przechowywane w odpowiedni sposób, czyli w lodówce, zachowają przydatność do spożycia nawet przez trzy tygodnie.
Zwróć uwagę na zapach drożdży
Kluczowym kryterium w ustaleniu świeżości drożdży jest ich zapach. Powinien być po prostu przyjemny dla nozdrzy. Jeżeli drożdże są kwaśne lub gorzkie, to znak, że nie nadają się do użycia i trzeba je wyrzucić. Równie ważny jest ich wygląd i konsystencja. Powinny być miękkie, a po przełamaniu odchodzić od siebie płatkami.
Drożdże powinny mieć jasnobrązowy kolor
Znakiem rozpoznawczym świeżych drożdży jest także jasnobrązowy kolor z domieszką różu. Najlepiej zatem po prostu drożdże przeznaczone do wypieku starannie pooglądać ze wszystkich stron i sprawdzić, czy nie ma na nich śladów pleśni ani żadnych innych podejrzanych nalotów. Nie powinny też łatwo wysychać.
Genialny patent na świeżość drożdży
Podobnie jak w przypadku jajek tak i w kontekście drożdży można przeprowadzić prosty test na świeżość drożdży i upewnić się, czy można ich użyć do pieczenia czy też innych celów. Wystarczy napełnić szklankę gorącą wodą, odłamać kawałeczek drożdży i wrzuć go do wody. Jeżeli drożdże bardzo szybko wypłyną, to znaczy, że są świeże i można śmiało ich użyć. Jeżeli utoną, nie nadają się do już niczego i trzeba je wyrzucić.
Dlaczego sięgamy po drożdże?
Drożdże mają bardzo szerokie zastosowanie w przemyśle. Bez nich nie byłoby smakowitych drożdżówek czy aromatycznych trunków. Dzięki właściwościom fermentacyjnym drożdże wykorzystywane są w produkcji pieczywa, piwa i wina. Cenione są też w farmaceutyce i branży kosmetycznej. W zależności od przeznaczenia stosuje się drożdże piekarskie lub piwowarskie. Drożdże są także sojusznikiem zdrowia i dobrego samopoczucia. Uchodzą za kopalnię cennych witamin; zwłaszcza tych z grupy B, minerałów (m.in. fosforu, cynku, selenu, potasu i żelaza) oraz nienasyconych kwasów tłuszczowych, białka, kwasu pantotenowego i kwasu foliowego. Dzięki wszystkim wymienionym mają dobroczynny wpływ na ludzki organizm; m.in. poprawiają pracę mózgu, wydolność, czy kondycję psychofizyczną (szczególnie zaleca się je osobom narażonym na ciągły stres). Ponadto wspierają pielęgnację cery skłonnej do niedoskonałości (poleca się je osobom z cerą trądzikową) oraz regenerują nadmiernie przesuszające się włosy czy łamliwe paznokcie.