Jak sprawdzić, czy jajko jest świeże?
Zanim zdecydujesz się wprowadzić jajko do diety maluszka, najpierw powinnaś nauczyć się kontrolować jego świeżość. Gotując jajko dla dziecka, sprawdź, jak zachowuje się po włożeniu do wody.
Jeśli jest świeże, opada na dno. Gdy unosi się oraz wyraźnie wystaje ponad powierzchnię wody, to znak, że jest częściowo wyschnięte i dla bezpieczeństwa lepiej nie podawać go malcowi. Jajka na jajecznicę, omlet czy naleśniki zawsze rozbijaj pojedynczo na spodeczek.
Jeżeli żółtko utrzymuje zwartą, kulistą formę, a białko ma galaretowatą konsystencję i nie rozlewa się za bardzo - można wlać je na patelnię czy do miski, w której będziesz przyrządzać potrawę. Gdy konsystencja jajka staje się wodnista i rozpływa się ono na spodku, to znak, że może nam nie posłużyć i lepiej nie dawać go dziecku. Nieładny zapach świadczy o tym, że produkt nadaje się tylko do wyrzucenia, bo może wywołać zatrucie.
Zanim w ogóle zaczniesz rozbijać jajko, pamiętaj o zasadach higieny. Na twoich rękach lub na skorupce mogą znajdować się szkodliwe bakterie, które po rozbiciu jajka dostaną się do jego wnętrza. Dlatego, zanim je stłuczesz, koniecznie nie tylko umyj dłonie, ale i sparz jajko wrzątkiem.