Jak suszyć i marynować grzyby?

Sezon grzybowy powoli dobiega końca, choć w lasach można jeszcze znaleźć podgrzybki czy opieńki miodowe i gąski, które lubią chłodniejsze temperatury. Jednak większość amatorów leśnych przysmaków ma już zbiory za sobą i teraz zastanawia się, jak bezpiecznie przechować i przetworzyć przyniesione do domu grzyby. Podpowiadamy, które metody sprawdzą się najlepiej.

Większość z nas suszy grzyby, by wykorzystać je później w najróżniejszych daniach - przede wszystkim bigosie, zapiekankach, pierogach i zupach. Polacy uwielbiają, gdy na wigilijnym stole ląduje sos zrobiony z własnoręcznie zebranych darów natury. Jak zrobić to poprawnie, szybko i tak, by susz nie stracił na jakości?

Reklama

Istotne jest przygotowanie - grzybów nie powinniśmy myć przed suszeniem, a jedynie dokładnie oczyścić je nożykiem i szczoteczką do paznokci lub pędzelkiem. Podczas oględzin sprawdźmy też, czy nie są robaczywe - nawet jeden grzyb z robakiem może być źródłem dużych problemów (jest szansa, że owady wylęgną się także w tych leżących obok). Gdy skończymy czyszczenie, pokrójmy wszystkie na kawałki.

Dowiedz się więcej na temat: grzyby | grzyby marynowane | suszone grzyby

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje