Jak to jest z tym kurczakiem?

Mięso kurczęce jest wartościowym źródłem białka, składników mineralnych i witamin. Dlatego może znaleźć się w diecie małych dzieci.

Mięso kurczaka jest zdrowe
Mięso kurczaka jest zdrowe123RF/PICSEL

Polacy jedzą bardzo dużo mięsa kurczęcego. W rankingach ustępuje ono jedynie niezwykle popularnej, ale zdecydowanie mniej zdrowej wieprzowinie. Polska, jako jeden z największych producentów drobiu, musi przestrzegać surowych norm sanitarno-epidemiologicznych. Stąd mięso poddawane jest skrupulatnym kontrolom.

Chiński mutant na hormonach

Gdy zastanawiamy się czy podać dziecku pierś z kurczaka często napotykamy legendę o pasionych hormonami i antybiotykami mutantach. Według obowiązującego w Polsce prawa mięso kurczęce powinno być wolne od tych substancji. Warto pamiętać, że kary za sprzedawanie kurczaków karmionych hormonami i antybiotykami są bardzo wysokie, sięgające nawet 100 tysięcy złotych.

Jednak mity te nie wzięły się znikąd. Wszystko dlatego, że jeszcze 20-30 lat temu w paszach dla drobiu występowały duże ilości hormonów. Mogły one wpływać na rozwój organizmu ludzkiego. Pasze z hormonami zostały już dawno wycofane z obrotu. Natomiast leczone antybiotykami ptactwo, musi przejść odpowiedni okres karencji, zanim będzie mogło zostać wprowadzone do sprzedaży.

Innym popularnym mitem jest ten, o mrożonych kurczakach, które mają docierać do Polski w olbrzymich kontenerach z Chin i Stanów Zjednoczonych. Nic takiego nie ma miejsca, bo sami z nadwyżką zaspokajamy krajowy popyt. Do tego mięso pochodzące z wymienionych wyżej krajów nie spełnia europejskich norm i nie może być sprzedawane w Polsce.

Jeżeli nie ufamy państwowym instytucjom, możemy kupować kurczaki pochodzące z certyfikowanych hodowli lub po prostu zagrodowe, które stanowią około 1 proc. całej populacji w Polsce.

Najwięcej tłuszczu kryje się pod skórą
Najwięcej tłuszczu kryje się pod skórą123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść mięso kurczaka

Mięso kurczęce to cenne źródło białka, witamin i składników mineralnych. Jest cenione na duża ilość łatwo przyswajalnego białka. Pod tym względem jest absolutnym królem, deklasując wieprzowinę i wołowinę. Jest lekkostrawne i nietłuste. Tłuszcz znajduje się głównie pod skórą i jeśli chcemy ograniczyć jego ilość w diecie, powinniśmy się jej pozbyć przed przygotowaniem posiłku.

Takie mięso zawiera witaminy z grupy B, ze szczególnym uwzględnieniem B3 i B6. Odpowiadają one za procesy energetyczne organizmu, regulują poziom cholesterolu i poprawia kondycję psychiczną. Pierś z kurczaka pokrywa dzienne zapotrzebowanie na te witaminy prawie w 100 proc.

Poza witaminami i białkiem, w kurczaku znajdziemy dużo składników mineralnych - cynk, selen, magnez i fosfor.

Mięso kurczaka w diecie dziecka

Mięso kurczaka może pojawić się w dziecięcej diecie już po piątym miesiącu życia. Podobnie, jak w przypadku większości nowych pokarmów, powinno być wprowadzane stopniowo w niewielkich ilościach, aby sprawdzić czy nie wystąpi reakcja alergiczna.

Najlepiej zdecydować się na pierś kurczaka gotowaną albo duszoną w jarzynach. Można podać go w formie delikatnych pulpecików czy pasztetu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas