Jak ugotować dobre knedle i kluski

Mamy dla ciebie kilka sprawdzony rad, dzięki którym kluseczki zawsze będą smaczne!

Wystarczy łyżeczka oleju, a knedle nie skleją się w trakcie gotowania
Wystarczy łyżeczka oleju, a knedle nie skleją się w trakcie gotowania123/RF PICSEL123RF/PICSEL

1. Jeśli masz wątpliwości, czy dodałaś wystarczająco dużo mąki, uformuj jedną kluskę i ugotuj ją "na próbę"

2. Knedle i inne kluski gotuj w osolonej wodzie, a te podawane na słono nawet w lekkim bulionie.

3. Podczas formowania knedli czy pyz zwilż dłonie zimną wodą - ciasto nie będzie przywierać.

4. Mocno zlepiaj powierzchnię knedli. Upewnij się, że nie posiadają szczelin, przez które podczas gotowania dostanie się woda i zniszczy ich kształt.

5. Do gotowania wlej łyżkę oleju, wtedy kluski się nie zlepią.

6. Gotuj małymi porcjami na wolnym ogniu - ważne, by temperatura wody była stała.

Najlepszy sposób na pastę jajecznąInteria Kulinaria
Naj
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas