Jak układać ogórki do kiszenia?
Sezon na ogórki kiszone w pełni, warto więc zagłębić się w tajniki ich przygotowania. Oczywiście podstawą są dobre, gruntowe ogórki, składniki, ale też sposób układania! Warto również podkreślić, że warzywa te mają wiele właściwości zdrowotnych. Obniżają poziom złego cholesterolu we krwi i niwelują problemy układu pokarmowego. Dlaczego warto jeść ogórki kiszone? Jak układać je w słoiku? Poniżej podpowiadamy.
Czym są ogórki kiszone?
Kiszenie ogórków to sposób przygotowania ogórków, które otrzymuje się w wyniku fermentacji mlekowej, a cały proces trwa od dwóch do trzech tygodni. Są one mało kaloryczne i świetnie wpływają na układ pokarmowy, dzięki zawartości kwasu mlekowego. Substancja ta ma pozytywny wpływ na proces trawienia i utrzymuje równowagę kwasowo-zasadową w jelitach. Ogórki kiszone są też cennym źródłem potasu, który wpiera pracę układu mięśniowego, a także nerwowego. Regularne spożywanie tych kiszonek zaleca się osobom cierpiącym na nadwagę i zmagającym się z wysokim poziomem złego cholesterolu.
Sposób układania ogórków do kiszenia
Aby ogórki kiszone smakowały wybornie, istotny jest sposób ich ułożenia w słoiku. Jest to zdecydowanie czynność kłopotliwa dla osób, które dopiero zaczynają swoją przygodę z kiszeniem ogórków. Zawsze pracę rozpoczynamy od ułożenia składników na samym dnie, dopiero potem później wkładamy warzywa. Muszą być one ułożone w słojach pionowo, jaśniejszą stroną skierowaną do góry. Puste przestrzenie warto wypełnić mniejszymi okazami, które zmieszczą się w wolne szpary.
Sprawdzony przepis na ogórki kiszone
Najważniejszy jest sprawdzony przepis, który stosowały już nasze babcie, aby ogórki kiszone smakowały wyśmienicie.
Składniki:
3 kilogramy ogórków,
Sposób przygotowania:
- Ogórki umieść w miejsce z zimną wodą i pozostaw do moczenia na godzinę. W międzyczasie przegotuj trzy litry wody, dodając do niej trzy łyżki soli.
- Do przygotowanych wcześniej i czystych słoików, włóż po kolei: ząbki czosnku, koper, chrzan, a także liście.
- Naczynia zalej przegotowaną wodą tak, aby zakryć ogórki. Na koniec zakręć szczelnie wieko słoika i odłóż przyszłe kiszonki w ciemne i suche miejsce. Smacznego!
Polecamy: