Jak układać ogórki do kiszenia?

Odpowiednie ułożenie ogórków w słoiku sprawi, że będą one smakować lepiej i staną się chrupiące
Odpowiednie ułożenie ogórków w słoiku sprawi, że będą one smakować lepiej i staną się chrupiące123RF/PICSEL

Czym są ogórki kiszone?

Sposób układania ogórków do kiszenia

Kiszenie ogórków jest proste i przyjemne, trzeba znać tylko dobry przepis
Kiszenie ogórków jest proste i przyjemne, trzeba znać tylko dobry przepis123RF/PICSEL
"Na zdrowie": Awokado, czyli smaczliwka wdzięcznaPOLSAT GOInteria.tv

Sprawdzony przepis na ogórki kiszone

  • 3 kilogramy ogórków,
  • 3 litry wody,
  • 3 czubate łyżki soli,
  • przyprawy: koper, chrzan i czosnek,
  • liść wiśni, porzeczki lub dębu.
  1. Ogórki umieść w miejsce z zimną wodą i pozostaw do moczenia na godzinę. W międzyczasie przegotuj trzy litry wody, dodając do niej trzy łyżki soli.
  2. Do przygotowanych wcześniej i czystych słoików, włóż po kolei: ząbki czosnku, koper, chrzan, a także liście.
  3. Naczynia zalej przegotowaną wodą tak, aby zakryć ogórki. Na koniec zakręć szczelnie wieko słoika i odłóż przyszłe kiszonki w ciemne i suche miejsce. Smacznego!