Jak upiec baranka wielkanocnego? Prosty przepis
Baranek wielkanocny to jeden z podstawowych elementów świątecznego stołu, a także nieodłączny składnik święconki. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznego drożdżowego lub kruchego baranka, obsypanego cukrem pudrem. Dlatego specjalnie dla miłośników tego przysmaku proponujemy oryginalny przepis na baranka z nutą pomarańczy. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera!
Potrzebne składniki
* 140 gramów masła
* 100 gramów brązowego cukru
* trzy jajka
* 100 gramów śmietany 12%
* około 140 gramów mąki pszennej
* 50 gramów skrobi ziemniaczanej
* łyżeczka proszku do pieczenia
* skórka z pomarańczy (dwie łyżeczki)
* dwie łyżki soku z pomarańczy
Sposób przygotowania
1. Suche składniki (mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia) delikatnie wymieszać.
2. W małym garnku roztopić masło i odstawić do ostudzenia.
3. Do garnka dodać wyparzone jajka, cukier, śmietanę, sok z pomarańczy i skórkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.
4. Do składników płynnych należy powoli dosypywać składniki suche i delikatnie mieszać.
5. Powstałą masę przelać do formy nasmarowanej masłem.
Pieczenie
Baranka należy piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu najlepiej odstawić baranka do ostudzenia.
Dekorowanie
Baranka wielkanocnego możemy dekorować na różne sposoby. Sprawdzą się zarówno sam cukier puder, jak i polewa lukrowa, czekoladowa czy cytrusowa. Baranka możemy posypać również wiórkami czekolady.