Jak upiec baranka wielkanocnego? Prosty przepis

Baranek wielkanocny to jeden z podstawowych elementów świątecznego stołu, a także nieodłączny składnik święconki. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wielkanocy bez pysznego drożdżowego lub kruchego baranka, obsypanego cukrem pudrem. Dlatego specjalnie dla miłośników tego przysmaku proponujemy oryginalny przepis na baranka z nutą pomarańczy. Do jego przygotowania nie potrzeba nawet miksera!

article cover
©123RF/PICSEL

Potrzebne składniki

©123RF/PICSEL

* 140 gramów masła

* 100 gramów brązowego cukru

* trzy jajka

* 100 gramów śmietany 12%

* około 140 gramów mąki pszennej

* 50 gramów skrobi ziemniaczanej

* łyżeczka proszku do pieczenia

* skórka z pomarańczy (dwie łyżeczki)

* dwie łyżki soku z pomarańczy

Sposób przygotowania

©123RF/PICSEL

1. Suche składniki (mąkę, skrobię ziemniaczaną, proszek do pieczenia) delikatnie wymieszać.

2. W małym garnku roztopić masło i odstawić do ostudzenia.

3. Do garnka dodać wyparzone jajka, cukier, śmietanę, sok z pomarańczy i skórkę. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać za pomocą trzepaczki.

4. Do składników płynnych należy powoli dosypywać składniki suche i delikatnie mieszać.

5. Powstałą masę przelać do formy nasmarowanej masłem.

Pieczenie

©123RF/PICSEL

Baranka należy piec w temperaturze 160 stopni Celsjusza około 40 minut. Po upieczeniu najlepiej odstawić baranka do ostudzenia.

Dekorowanie

Baranka wielkanocnego możemy dekorować na różne sposoby. Sprawdzą się zarówno sam cukier puder, jak i polewa lukrowa, czekoladowa czy cytrusowa. Baranka możemy posypać również wiórkami czekolady.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas