Jak uprażyć ziarna słonecznika na patelni i w piekarniku?

Słonecznik, nazwany często kwiatem słońca, był nie tak dawno nieodłącznym elementem przydomowych ogródków. Dziś nieco zapomniany i uznawany przez działkowców - z uwagi na mocne i twarde pnie - za roślinę kłopotliwą w uprawie. Rozliczne odżywcze walory rośliny sprawiają jednak, że wciąż jest ceniony w kuchni. Doskonale sprawdza się w roli apetycznej przekąski, dodatku do sałatek czy bazy do panierek przeznaczonej do pieczywa i mięs. Jest też podstawowym surowcem jednego z najpopularniejszych olejów. Włączając go do codziennej diety, dostarczamy sobie całej gamy witamin i składników odżywczych niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Czego jeszcze warto dowiedzieć się o słoneczniku? Jak go uprażyć na patelni, bądź w piekarniku? Sprawdźmy.

Słonecznik
Słonecznik ©123RF/PICSEL
Jak zrobić masło z pestek słonecznika?Interia Kulinaria

Słonecznik: Bogactwo składników

Słonecznik
©123RF/PICSEL

Ziarenka słonecznika to doskonałe źródło niezbędnych składników odżywczych. Dostarczają m.in. solidnej porcji witaminy E nazywanej przez dietetyków i kosmetologów witaminą młodości. Dzięki niej zabezpieczamy się przed rozwojem groźnych chorób, takich jak nowotwory i hamujemy procesy starzenia się organizmu. W słoneczniku znajdziemy też pokłady witamin A i C, cenne makroelementy takie jak wapń oraz błonnik, który fantastycznie reguluje procesy przemiany materii. Garść ziarenek dodana do potraw sprawi, że pozbędziemy się problemów z zaparciami.

Zastosowanie słonecznika w kuchni

Ziarna słonecznika można uprażyć. Przygotowane w ten sposób zyskają ciekawy, wyraźny smak i będą stanowić znakomitą przekąskę lub dodatek do ciast, sałatek, a nawet warzyw. Zarówno surowe ziarna jak i te uprażone nadają się idealnie jako dodatek do musli, ciastek czy domowego pieczywa. Idealnie komponują się także z pomidorami, brokułami i serem feta. Zmiksowane na pastę są znakomitym dodatkiem do kanapek.

Jak uprażyć ziarna słonecznika?

Słonecznik to źródło witamin
©123RF/PICSEL

Słonecznik jest idealnym dodatkiem do dań kuchni śródziemnomorskiej. Jeśli go uprażysz, zyska nietuzinkowy zapach i kolor i sprawi, że potrawy osiągną niepowtarzalny smak. Kulinarny zabieg nie jest trudny w wykonaniu. Szkół prażenia słonecznika jest co najmniej kilka.

Prażenie słonecznika na patelni

Najczęściej stosowanym sposobem jest prażenie ziaren słonecznika na patelni. Zadanie w swoim wykonaniu jest łatwe i szybkie. Będzie ci potrzebna, oprócz oczywiście patelni, oliwa w ilości ok. 3 łyżek na 100 g słonecznika oraz 1/3 łyżeczki soli kuchennej. Pamiętaj, że ziarna słonecznika przed prażeniem muszą być wyłuskane.

Jak przygotować słonecznik prażony na patelni?

Jeśli chcesz uprażyć ziarna słonecznika na patelni, wlej na nią zimną oliwę i od razu dodaj do niej słonecznik. Zamieszaj i dopiero w tym momencie włącz palnik. Po około 8- 10 minutach ziarna słonecznika zaczną pęcznieć i przybierać złoty kolor. Posól ziarna, dokładnie zamieszaj i ściągnij z kuchenki. Pozostaw do wystudzenia. Możesz się delektować charakterystycznym zapachem, który wypełni całą kuchnię.

Przygotowywanie słonecznika w piekarniku

Słonecznik  to doskonały dodatek
©123RF/PICSEL

Innym sposobem na uprażenie ziaren słonecznika jest przygotowanie ich w piekarniku. To sposób bardzo podobny do opisanego powyżej. Będą ci potrzebne dokładnie te same składniki - z tym, że zamiast patelni użyjesz piekarnika. Wyłuskany słonecznik wysyp na blachę, polej go olejem i posyp solą. Wszystkie składniki wymieszaj i włóż do piekarnika, Wcześniej rozgrzej go do temperatury 220 stopni Celsjusza. W tym przypadku podobnie jak podczas prażenia na patelni, gotowy słonecznik wyciągnij z piekarnika po 8-10 minutach prażenia. Dobrze, aby podczas prażenia ziaren słonecznika w piekarniku, co parę minut je przemieszać. Unikniesz w ten sposób ich zbyt mocnego spieczenia.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas