Jak uratować zbyt ostre danie?

Przesadziłaś z dodawaniem ostrych przypraw i masz obawy, że twoja świeżo przygotowana potrawa nie będzie nadawać się do spałaszowania i wyląduje w koszu? Najgorszy scenariusz wcale nie musi się sprawdzić. Wystarczy, że sięgniesz po mleko, śmietanę, apetyczne pomidory, sok z cytryny lub sok z limonki albo ocet balsamiczny. Efekt gwarantowany!

article cover
©123RF/PICSEL

Zwiększ porcje składników

©123RF/PICSEL

Ta metoda jest banalnie prosta, ale niestety nie zawsze się sprawdza. Warto ją jednak wypróbować. Zatem jeśli potrawa, która właśnie przygotowałaś, jest zbyt pikantna, zwiększ wielkość porcji. Ten zabieg wpłynie łagodząco na smak przypraw. I tak: w przypadku zbyt ostrej zupy warto dodać więcej bulionu lub wody. Z kolei jeśli czujemy, że zbyt pikantny jest nasz ryż lub makaron, warto dodać do sosu co nieco drobno pokrojonej w paski słodkiej papryki.

A może dodać do potrawy co nieco cukru?

Inna metoda polega na dodaniu do potrawy cukru albo alternatywnie miodu w połączeniu z sosem sojowym. Ten drugi sposób sprawdza się zwłaszcza w przypadku potraw z kuchni azjatyckiej.

Apetyczne słodkie pomidorki

Świetnym rozwiązaniem jest też dodanie pomidorów - świeżych lub w postaci pomidorów. Naturalnie słodki smak tych apetycznych warzyw skutecznie niweluje nadmiernie pikantny smak przypraw, którymi wzbogaciliśmy potrawy.

Dodaj do potrawy mleko lub śmietanę

©123RF/PICSEL

Bywa, że nasze potrawy nie są lekko, ale wręcz bardzo ostre. Aby zniwelować nadmiernie pikantny posmak, nie wystarczy dolać więcej wody czy bulionu. W tym przypadku znacznie lepiej sprawdzi się mleko lub śmietana.

Dlaczego?

Białko zawarte w nabiale wiąże się z cząsteczkami kapsaicyny, niwelując jej ostrość. Jeśli nie chcesz nadmiernie zmieniać konsystencji potrawy, postaw bardziej na śmietanę niż na mleko. Dla wzmocnienia łagodzącego efektu możesz też udekorować nią potrawę. Gdy połączy się z pozostałymi składnikami już na naszym talerzu, zmianę odczujemy w naszych ustach.

Sok z limonki lub z cytryny

©123RF/PICSEL

Jaki jeszcze sposób mamy w zanadrzu? Można też postawić na wariant słodko-kwaśny, czyli dodać do potrawy kilka kropli soku z cytryny lub soku z limonki. Efekt tego zabiegu wzmocni połączenie cytryny czy limonki z pomidorami. Kwaśny smak złamiemy słodkim i jeszcze skuteczniej zniwelujemy zbyt ostry posmak potrawy.

A może ocet balsamiczny?

Wszystkie powyższe metody się nie sprawdziły? Sięgnij po ocet balsamiczny. To kolejny dobry sposób na zneutralizowanie nadmiernie ostrego smaku. Jaka proporcja jest optymalna? Do garnka wlej 1/4 szklanki octu balsamicznego.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas