Koniec z pieczarkową papką na patelni. Grzyby będą idealnie chrupiące
Pieczarki stanowią doskonały dodatek do wielu posiłków, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by przygotować z nich pyszną przekąskę. Chcąc się cieszyć ich świetnym aromatem i odpowiednią strukturą, pieczarki powinniśmy obtoczyć w specjalnej panierce, dzięki czemu będą chrupiące.

Pieczarki, jak i innego rodzaju grzyby, w trakcie poddawania ich obróbce termicznej np. w postaci smażenia, puszczają wodę, przez co na patelni tworzy się papka, a pieczarki stają się gumowate i nieprzyjemne w jedzeniu.
Jednym ze sposobów na zachowanie doskonałej chrupkości pieczarek, jest smażenie ich w pewnej panierce. W tym celu wystarcza nam mąka, jaja i bułka tarta, które spowodują, że pieczarki będą po smażeniu jędrne i chrupkie.
Pieczarki w panierce - składniki
Do przygotowania pieczarek w panierce potrzebujemy:
- 10 średniej wielkości pieczarek,
- 2 jajka,
- 100 g bułki tartej,
- 50 g mąki pszennej,
- sól i pieprz,
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej,
- olej do smażenia.
Pieczarki w panierce - przepis
Z pieczarek pozbywamy się końcówki trzonków, myjemy i delikatnie osuszamy ręcznikiem papierowym, by panierka nie odpadła od grzybów. Do pierwszego talerza wsypujemy mąkę, do drugiego przekładamy rozbełtane jaja, doprawione solą, pieprzem i papryką, do trzeciego wsypujemy bułkę tartą.
Każdą pieczarkę obtaczamy kolejno w mące, jajku i na końcu w bułce tartej. Cały proces możemy powtórzyć, wówczas panierka będzie jeszcze bardziej chrupiąca.
Na głębokiej patelni porządnie rozgrzewamy olej i smażymy pieczarki partiami po kilka sztuk. Czas smażenia wynosi ok. trzech minut - panierka powinna być ładnie przyrumieniona. Usmażone pieczarki odstawiamy na ręcznik papierowy, który wchłonie nadmiar tłuszczu. Gotowe!