Reklama

Reklama

Jak w pełni wykorzystać sezon na truskawki?

Podpowiadamy, jak w pełni wykorzystać sezon na te apetyczne owoce.

Ptysie z kremem truskawkowym

Składniki - ciasto

  • 1 opakowanie ciasta karpatka np. Delecta
  • 250 ml wody
  • 125 g margaryny
  • 4–5 jaj (w zależności od wielkości)

Składniki - nadzienie

  • 500 ml mleka
  • 200 g masła lub margaryny
  • 3 łyżki serka mascarpone
  • 400 g truskawek
  • 3 łyżki żelatyny np. Delecta

Składniki - dekoracja

  • 1 opakowanie posypki o smaku owocowym np. Decorada

Sposób przygotowania

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 220ºC (bez termoobiegu). Zagotowujemy wodę z margaryną, dodajemy zawartość torebki z ciastem i chwilę gotujemy, rozcierając masę. Następnie studzimy. Do chłodnej masy wbijamy kolejno jaja i miksujemy na najwyższych obrotach przez 5 minut. Przygotowaną blachę wykładamy papierem do pieczenia. Za pomocą rękawa cukierniczego nakładamy z ciasta większe kleksy (o średnicy około 4-5 cm) i wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 25-30 minut, aż ciasto nabierze złotego koloru. Żelatynę rozpuszczamy w wodzie. Zawartość torebki z kremem mieszamy z 200 ml mleka.

Reklama

Pozostałe mleko zagotowujemy. Gdy będzie się gotować, wlewamy rozprowadzony proszek. Całość chwilę gotujemy, energicznie rozcierając ewentualne grudki. Wystudzamy. Ugotowaną masę miksujemy. Nadal miksując, dodajemy porcjami miękki tłuszcz. Truskawki myjemy w zimnej wodzie, czyścimy z szypułek i miksujemy blenderem na gładki mus. Rozpuszczoną żelatynę cienkim strumieniem wlewamy do owoców i ponownie miksujemy. Wystudzony krem mieszamy z serkiem mascarpone, aż składniki się połączą. Cały czas miksując, stopniowo dodajemy truskawki. Gotową masę odstawiamy do lodówki na 2 godziny. Upieczone ptysie kroimy na pół, przekładamy kremem i dekorujemy posypką o smaku owocowym.


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje