Jak wydłużyć świeżość warzyw i owoców?

Świeże produkty to podstawa zdrowego odżywiania, szczególnie, jeśli mowa o warzywach i owocach. To przecież bomby witamin i cennych wartości odżywczych, których codziennie potrzebuje nasz organizm. Jednak, czy umiemy odpowiednio je przechowywać, by na długo zachowały świeżość i atrakcyjny wygląd? Jeśli jeszcze tego nie wiesz, proponujemy ci kilka sprawdzonych trików, dzięki którym twoje warzywa i owoce szybko nie zgniją!

article cover
©123RF/PICSEL

Warzywa liściaste owijaj w ręcznik papierowy

©123RF/PICSEL

Jeśli często używasz różnego rodzaju sałat czy świeżego szpinaku, postaraj się, by warzywa na długo były świeże i pięknie prezentowały się na talerzu. Pomoże ci w tym ręcznik papierowy. Wystarczy zawinąć resztki warzywa w ręcznik i włożyć całość do lodówki. Ręcznik wchłonie wilgoć jednocześnie zabezpieczając warzywa przed gniciem. To świetna rada dla szefów kuchni, którzy codziennie powinni serwować gościom świeże i pyszne produkty.

Owoce

Większość owoców powinniśmy przechowywać w lodówce. Tylko wtedy zachowają na dłużej świeżość. W temperaturze pokojowej dobrze czują się jedynie jabłka oraz gruszki, a także owoce, które nie są do końca dojrzałe. W takich przypadkach możemy przechowywać je na kuchennym blacie.

Cytrusy

Cytrusy to zdecydowanie najbardziej popularne owoce. Jak należy je przechowywać? Mandarynki, pomarańcze czy cytryny najlepiej czują się w temperaturze pięciu stopni Celsjusza. Mogą być zatem przechowywane w lodówce. Z pewnością źle znoszą ciepło. Wówczas szybciej się psują i wysychają.

Nie przechowuj bananów z innymi owocami

©123RF/PICSEL

Banany to przykład owoców, które wydzielają najwięcej etylenu, czyli substancji odpowiedzialnej za proces dojrzewania. Owoce, które zawierają go mniej (na przykład truskawki czy cytrusy), są bardzo wrażliwe na kontakt z etylenem. W konsekwencji szybciej gniją. Dla bezpieczeństwa trzymaj banany z dala od innych owoców, ale najlepiej w lodówce. Ich świeżość przedłużysz oplatając ich koniuszek folią spożywczą.

A ziemniaki?

Jeśli nie chcesz, by ziemniaki wypuściły kiełki i dłużej były twarde oraz świeże, połóż je blisko jabłek. Substancje w nich zawarte zapobiegają czernieniu i gniciu, dlatego podstawa sałatek owocowych to właśnie jabłko.

Unikaj przechowywania pomidorów i ogórków w lodówce

©123RF/PICSEL

Pomidory i ogórki to jedne z nielicznych warzyw, których nie należy przechowywać w lodówce. Dlaczego? Ponieważ tracą szybciej swój smak. Możesz wykonać eksperyment, by się o tym przekonać. Kup dwa pomidory, jeden włóż do lodówki, a drugi zostaw w temperaturze pokojowej. Po około 12 godzinach porównaj smak pomidorów. Na pewno przyznasz nam rację.

Świeże zioła przechowuj w naczyniu z wodą

Pamiętaj zawsze, by świeże zioła miały dostęp do wody. Jeśli są w doniczce, codziennie podlewaj je niewielką ilością wody. Natomiast, jeżeli kupiłeś garść szczypiorku, koniecznie włóż go do szklanki z wodą. Zioła na pewno szybko nie zwiędną!

Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny

Jeśli chcemy, by rozkrojony owoc lub warzywo nie sczerniało w lodówce i zachowało swój smak, skropmy go delikatnie sokiem z cytryny lub posypmy kwaskiem cytrynowym. To naprawdę działa!

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas