Jak wydłużyć świeżość warzyw i owoców?
Świeże produkty to podstawa zdrowego odżywiania, szczególnie, jeśli mowa o warzywach i owocach. To przecież bomby witamin i cennych wartości odżywczych, których codziennie potrzebuje nasz organizm. Jednak, czy umiemy odpowiednio je przechowywać, by na długo zachowały świeżość i atrakcyjny wygląd? Jeśli jeszcze tego nie wiesz, proponujemy ci kilka sprawdzonych trików, dzięki którym twoje warzywa i owoce szybko nie zgniją!
Warzywa liściaste owijaj w ręcznik papierowy
Jeśli często używasz różnego rodzaju sałat czy świeżego szpinaku, postaraj się, by warzywa na długo były świeże i pięknie prezentowały się na talerzu. Pomoże ci w tym ręcznik papierowy. Wystarczy zawinąć resztki warzywa w ręcznik i włożyć całość do lodówki. Ręcznik wchłonie wilgoć jednocześnie zabezpieczając warzywa przed gniciem. To świetna rada dla szefów kuchni, którzy codziennie powinni serwować gościom świeże i pyszne produkty.
Owoce
Większość owoców powinniśmy przechowywać w lodówce. Tylko wtedy zachowają na dłużej świeżość. W temperaturze pokojowej dobrze czują się jedynie jabłka oraz gruszki, a także owoce, które nie są do końca dojrzałe. W takich przypadkach możemy przechowywać je na kuchennym blacie.
Cytrusy
Cytrusy to zdecydowanie najbardziej popularne owoce. Jak należy je przechowywać? Mandarynki, pomarańcze czy cytryny najlepiej czują się w temperaturze pięciu stopni Celsjusza. Mogą być zatem przechowywane w lodówce. Z pewnością źle znoszą ciepło. Wówczas szybciej się psują i wysychają.
Nie przechowuj bananów z innymi owocami
Banany to przykład owoców, które wydzielają najwięcej etylenu, czyli substancji odpowiedzialnej za proces dojrzewania. Owoce, które zawierają go mniej (na przykład truskawki czy cytrusy), są bardzo wrażliwe na kontakt z etylenem. W konsekwencji szybciej gniją. Dla bezpieczeństwa trzymaj banany z dala od innych owoców, ale najlepiej w lodówce. Ich świeżość przedłużysz oplatając ich koniuszek folią spożywczą.
A ziemniaki?
Jeśli nie chcesz, by ziemniaki wypuściły kiełki i dłużej były twarde oraz świeże, połóż je blisko jabłek. Substancje w nich zawarte zapobiegają czernieniu i gniciu, dlatego podstawa sałatek owocowych to właśnie jabłko.
Unikaj przechowywania pomidorów i ogórków w lodówce
Pomidory i ogórki to jedne z nielicznych warzyw, których nie należy przechowywać w lodówce. Dlaczego? Ponieważ tracą szybciej swój smak. Możesz wykonać eksperyment, by się o tym przekonać. Kup dwa pomidory, jeden włóż do lodówki, a drugi zostaw w temperaturze pokojowej. Po około 12 godzinach porównaj smak pomidorów. Na pewno przyznasz nam rację.
Świeże zioła przechowuj w naczyniu z wodą
Pamiętaj zawsze, by świeże zioła miały dostęp do wody. Jeśli są w doniczce, codziennie podlewaj je niewielką ilością wody. Natomiast, jeżeli kupiłeś garść szczypiorku, koniecznie włóż go do szklanki z wodą. Zioła na pewno szybko nie zwiędną!
Kwasek cytrynowy lub sok z cytryny
Jeśli chcemy, by rozkrojony owoc lub warzywo nie sczerniało w lodówce i zachowało swój smak, skropmy go delikatnie sokiem z cytryny lub posypmy kwaskiem cytrynowym. To naprawdę działa!