Reklama

Reklama

Jak wykorzystać wczorajszy chleb? Najlepsze przepisy!

Smak świeżego chleba nie ma sobie równych, ale co zrobić z pieczywem, które straciło już tę cudowną miękkość i aromat?

To zdarza się w każdym domu. Chleb z poprzedniego dnia jest jeszcze na tyle dobry, że nie chcemy go wyrzucać, ale do kanapek najchętniej użylibyśmy pachnącego pieczywa prosto z piekarni. Co robić w takiej sytuacji? Marnować żywność i pieniądze, wyrzucając dobry chleb, czy katować się jedząc niesmaczne posiłki?

I z takiej, wydawałby się patowej sytuacji, jest wyjście. Chleb, który stracił pierwszą świeżość, można wykorzystać przygotowując pyszne puddingi i zapiekanki. To pozwoli nam zaoszczędzić czas i pieniądze oraz poznać nowe wspaniałe dania.

Reklama

Zapiekanka z chleba i cukinii z mozzarellą

Składniki:

  • 2 cukinie
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki oleju
  • 6 kromek chleba
  • Sól, pieprz
  • 1 pomidor
  • 250 g sera mozzarella
  • 100 g parmezanu
  • 1 żółtko
  • 400 g śmietany

Przygotowanie:

Cukinie pokroić w plasterki. Czosnek obrać, rozgnieść. 2 łyżki oleju rozgrzać na patelni, obsmażyć kromki wraz ząbkiem czosnku, posolić, zdjąć. Cukinie lekko obsmażyć, oprószyć solą i pieprzem. Pomidora i mozzarellę pokroić w plastry. 75 g parmezanu, żółtko i śmietanę wymieszać i doprawić solą i pieprzem. Cukinie, kromki, pomidory i mozzarellę układać na przemian w żaroodpornym naczyniu. Polać przygotowaną zalewą i dodać resztę parmezanu. Zapiekać w 225 st. C przez 20 minut.

Zapiekanka z chleba i jabłek

 Składniki:

  • 80 g rodzynek
  • 3 czerstwe bułki
  • 3 duże jabłka Elstar
  • 100 g śmietany kremówki
  • 400 ml mleka
  • 4 jajka
  • 4 żółtka
  • 75 g cukru
  • 2 łyżki bułki tartej
  • Cukier puder do posypywania

Przygotowanie:

Rodzynki opłukać. Bułki pokroić na cienkie kromki. Jabłka pokroić na krążki, wyciąć gniazda nasienne. Śmietanę, mleko, jajka, żółtka i cukier wymieszać. Kromki i jabłka układać na przemian w żaroodpornej formie, wlać mleko z jajkami, posypać bułką tartą i rodzynkami. Zapiekać w 150 st. C przez 35-45 minut. Posypać cukrem pudrem

 

Zapiekanka z makaronu i chleba

Składniki na 4 porcje:

  • 2-3 gałązki rozmarynu
  • 150 g chleba
  • 25 g masła
  • 1 cebula
  • 500 g filetu z kurczaka
  • 2-3 łyżki oleju
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • 1-2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 puszki pomidorów
  • 125 g koziego sera
  • 300 g makaronu (penne)
  • 125 g mozzarelli

Przygotowanie:

 Chleb pokroić w kostkę i usmażyć na maśle wraz z pokrojonymi listkami rozmarynu, zdjąć z patelni.

Cebulę pokroić w kostkę, mięso w paseczki. Olej rozgrzać na patelni, obsmażyć mięso, dodać cebulę. Doprawić solą pieprzem i papryką. Dodać koncentrat pomidorowy, a po chwili pomidory z puszki. Gotować 5 minut. Wkruszyć ser. Makaron ugotować w osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. Makaron wymieszać z przygotowanym sosem i nałożyć do żaroodpornej formy. Na wierzchu ułożyć plastry mozzarelli i zapiekać  w 200 st. C przez 12-15 minut. Dekorować rozmarynem.

Pikantny pudding z chleba


Składniki na 6 porcji:

  • Pół bochenka chleba
  • 200 g orzechów pecan
  • 440 g brązowego cukru
  • 150 ml mleka
  • Puszka mleka skondensowanego
  • 2 łyżeczki tabasco
  • 5 jaj
  • 50 g masła
  • 75 ml Burbona
  • Maliny do dekoracji

Przygotowanie:

Chleb pokroić w kostkę. Orzechy posiekać i uprażyć na patelni bez tłuszczu, zdjąć. Chleb umieścić w misce, wsypać 220 g brązowego cukru. Mleko, mleko skondensowane, 1.5 łyżeczki tabasco i jajko wyrobić za pomocą robota kuchennego. Wlać do chleba, wymieszać.

Odstawić na 15 minut i wymieszać ponownie, dodać połowę orzechów. Masę nałożyć do formy aluminiowej, wyrównać, posypać pozostałymi orzechami. Skropić tabasco i zapiekać w 175 st. C przez  40-45 minut

Masło stopić, dodać 220 g cukru i whiskey, gotować 4 minuty. Pudding wyjąć z piekarnika, polać sosem, pokroić, podawać udekorowany malinami.

Zapiekanka z chleba i mięsa mielonego

Składniki:

  • 250 g pora
  • 250 g pieczarek
  • 1 łyżka oleju
  • 500 g mieszanego mięsa mielonego
  • Sól, pieprz, słodka papryka
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 natki pietruszki
  • 30 g masła
  • 6 kromek chleba żytniego
  • 125 g sera ementaler
  • 75 g sera gouda
  • 400 g śmietany
  • 3 jajka

Przygotowanie:

Pora pokroić w krążki, pieczarki poprzekrawać. Olej rozgrzać na patelni i podsmażyć mięso mielone. Doprawić solą, pieprzem i papryką. Dodać pora i pieczarki. Czosnek i natkę pietruszki drobno pokroić. Masło (15 g ) rozgrzać na patelni, dodać połowę czosnku i obsmażyć 3 kromki. Ponownie rozgrzać 15 g masła, dodać pozostały czosnek i obsmażyć pozostałe kromki. Posypać natką pietruszki. Ostudzić.

Śmietanę wymieszać z jajkami, doprawić solą i pieprzem. Dodać 100 g startego ementalera i 50 g startej goudy.

Kromki pokroić na mniejsze kawałki i wyłożyć nimi żaroodporną formę. Wlać ¼ przygotowanej zalewy, następnie nałożyć mięso mielone. Wlać ¼ zalewy. Nałożyć pozostałe kromki i wlać resztę zalewy. Posypać pozostałym startym serem. Zapiekać w 175 st. C przez ok. 45 minut.

Spaghetti z okruszkami chleba i kurczakiem

Składniki:

  • 1 pierś z kurczaka ze skórą i kością
  • Słodka papryka, sól, pieprz
  • 5 łyżek oliwy z oliwek
  • 100 g chleba ( z poprzedniego dnia)
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1-2 łyżeczki chili w płatkach
  • 400 g spaghetti
  • Pęczek natki pietruszki

Przygotowanie:

 Pierś z kurczaka natrzeć solą, pieprzem i papryką. Piec w 200 st. C przez 45-50 minut. Po 20 minutach posmarować olejem.

 Chleb rozdrobnić w blenderze. Czosnek drobno posiekać. 3 łyżki oliwy i masło rozgrzać na patelni i przesmażyć pokruszony chleb razem z czosnkiem, dodać chili. Makaron ugotować w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Natkę pietruszki drobno posiekać. Pierś z kurczaka oddzielić od kości i pokroić w paseczki. Przygotowane składniki wymieszać, doprawić solą i pieprzem, podawać.

Smacznego
Dowiedz się więcej na temat: zapiekanka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje