Jak wyparzyć słoiki do przetworów?
Domowe przetwory często stają się rodzinną tradycją. Jest to świetny sposób na przetworzenie produktów z ogrodu i przechowanie ich na późniejszy okres. Istnieje jednak niebezpieczeństwo, jeśli nie podejmie się niezbędnych kroków. Jest nim zapobieganie rozwojowi bakterii lub zatrucie jadem kiełbasianym. Odpowiednio wysterylizowany słoik zapewni nam bezpieczeństwo w przygotowaniu przetworów. Dowiedz się jak to zrobić.
Do konserwowania warzyw i owoców, używaj słoików wykonanych specjalnie do produkcji przetworów. Szkło musi być wystarczająco grube i w stanie znieść ciepło podczas procesu przetwarzania. Nim przygotujesz słoik do sterylizacji, sprawdź czy nie ma pęknięć, czy nie jest wyszczerbiony zarówno wewnątrz jak i na zewnątrz.
Umyj słoiki w gorącej wodzie z mydłem i dobrze opłucz, usuwając wszelkie ślady detergentu. Jeśli są mocno przybrudzone zostaw je na noc namoczone w wodzie lub w mieszance wody z octem w proporcji 1 szklanka octu na 1 litr wody. Rankiem umyj słoik jak pozostałe.
Czyste słoiki ustaw w dużym garnku, tak by słoiki nie stykały się. Zalej słoiki wodą, by je całkowicie zakryła. Przykryj garnek pokrywką i zagotuj wodę. Gdy woda będzie wrzała, gotuj słoiki jeszcze przez 10 minut. Po 10 minutach wyłącz gaz i pozostaw wodę do ostygnięcia wraz ze słoikami. Wylej wodę z garnka i nie dotykając krawędzi słoika wyjmij je. Szybko po wyjęciu słoika z garnka wypełnij go zawartością. Zapobiegniesz zanieczyszczeniu unoszącym się w powietrzu bakteriami lub pleśnią. Prócz sterylizacji słoików nie zapomnij o wieczkach.