Jak zamarynować karkówkę na grilla? Będzie rozpływać się w ustach

Sprawdź przepis na idealną karkówkę z grilla
Sprawdź przepis na idealną karkówkę z grilla123RF/PICSEL

Co daje marynowanie mięsa?

Zadbaj o to, by mięso z grilla smakowało wybornie
Zadbaj o to, by mięso z grilla smakowało wybornie123RF/PICSEL

Co powinna zawierać marynata do karkówki na grilla?

  • Olej — to baza, dzięki której wszystkie składniki zalewy szczelnie otaczają mięsne kawałki. Dzięki temu dodatkowi ograniczysz też ilość tłuszczu, jaką trzeba byłoby dodać w kolejnych etapach obróbki mięsa. Wykorzystać możesz np. olej rzepakowy lub słonecznikowy.
  • Kwaśny element — do karkówki może być to odrobina soku owocowego (np. z cytryny) czy dowolny rodzaj octu. Doskonale będzie pasować ocet winny. Kwaśne składniki zmiękczają mięso, dzięki czemu na talerzach lądują miękkie i soczyste przysmaki, a czas grillowania jest skrócony.
  • Przyprawy — to one odpowiadają za niezrównany zapach i smak grillowanego jedzenia. Jakie przyprawy pasują do wieprzowiny? Sprawdzi się oregano, mielona papryka, rozmaryn, czosnek (również w formie granulowanej), tymianek, majeranek.

Jak zamarynować karkówkę na grilla? Przepis

  • Kilogramowy kawałek karczku umyj pod bieżącą, zimną wodą, następnie osusz papierowym ręcznikiem.
  • Pokrój ostrym nożem na cienkie plastry.
  • Obierz i przekrój na pół dwa ząbki czosnku.
  • W głębokim naczyniu wymieszaj składniki marynaty miodowo-musztardowej do karkówki: 3 łyżki miodu, 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę soku z cytryny i gałązkę rozmarynu. Włóż czosnek.
  • W misce umieść mięso i natrzyj marynatą.
  • Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
zdjęcie
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?