Jak zamarynować karkówkę na grilla? Będzie rozpływać się w ustach
W słoneczne dni polskie ogrody i działki spowija aromat przysmaków z rusztu. Choć na udane spotkanie w plenerze składają się różne elementy, gwoździem programu zawsze są aromatyczne przysmaki. Wielu smakoszy nie wyobraża sobie posiłku na świeżym powietrzu bez karkówki z grilla. To bardzo wdzięczne mięso, które jednak wymaga odpowiedniej obróbki. Jak zamarynować karkówkę na grilla, żeby była miękka i rozpływała się w ustach? O kilku elementach nie możesz zapomnieć.
Spis treści:
Co daje marynowanie mięsa?
W pierwszym odruchu odpowiedź wydaje się oczywista. Mięso na grilla marynujemy, aby smakowało jeszcze lepiej i było aromatyczne. Równie ważnym aspektem jest zmiękczenie mięsnych włókien, dzięki czemu gotowe porcje są miękkie i soczyste. Uniknij podania podczas swojego ogrodowego przyjęcia mięsnych kawałków twardych jak podeszwa.
Zrobienie marynaty do karkówki musisz właściwie zaplanować. Im więcej czasu mięso spędzi w aromatycznej zalewie, tym lepiej. Jej przygotowaniem zajmij się dzień przed planowanym grillowaniem. Jak długo marynować karkówkę? Niech będzie to co najmniej 12 godzin.
Co powinna zawierać marynata do karkówki na grilla?
Istnieją pewne uniwersalne zasady związane z marynowaniem mięsa. Przydadzą się nie tylko podczas grillowania, ale z powodzeniem zastosujesz je także przed pieczeniem i smażeniem mięsa w kuchennym zaciszu. Czego nie może zabraknąć w marynacie do karkówki?
- Olej — to baza, dzięki której wszystkie składniki zalewy szczelnie otaczają mięsne kawałki. Dzięki temu dodatkowi ograniczysz też ilość tłuszczu, jaką trzeba byłoby dodać w kolejnych etapach obróbki mięsa. Wykorzystać możesz np. olej rzepakowy lub słonecznikowy.
- Kwaśny element — do karkówki może być to odrobina soku owocowego (np. z cytryny) czy dowolny rodzaj octu. Doskonale będzie pasować ocet winny. Kwaśne składniki zmiękczają mięso, dzięki czemu na talerzach lądują miękkie i soczyste przysmaki, a czas grillowania jest skrócony.
- Przyprawy — to one odpowiadają za niezrównany zapach i smak grillowanego jedzenia. Jakie przyprawy pasują do wieprzowiny? Sprawdzi się oregano, mielona papryka, rozmaryn, czosnek (również w formie granulowanej), tymianek, majeranek.
Jak zamarynować karkówkę na grilla? Przepis
Karczek to uniwersalne mięso, które wyśmienicie smakuje z wieloma dodatkami. Marynata może być łagodna lub ostra. Nic nie stoi na przeszkodzie, by dodać do niej odrobinę miodu. Wytrawne i słodkie składniki sprawiają, że każdy kęs odkrywa przed nami nowe nuty smakowe. Tym razem stawiamy na taką właśnie propozycję, dzięki której uzyskasz soczystą karkówkę z grilla.
- Kilogramowy kawałek karczku umyj pod bieżącą, zimną wodą, następnie osusz papierowym ręcznikiem.
- Pokrój ostrym nożem na cienkie plastry.
- Obierz i przekrój na pół dwa ząbki czosnku.
- W głębokim naczyniu wymieszaj składniki marynaty miodowo-musztardowej do karkówki: 3 łyżki miodu, 3 łyżki musztardy, 1 łyżkę soku z cytryny i gałązkę rozmarynu. Włóż czosnek.
- W misce umieść mięso i natrzyj marynatą.
- Przykryj folią spożywczą i odstaw do lodówki na co najmniej 12 godzin.
Pamiętaj, aby nie grillować zimnego mięsa. Wyjmij je z lodówki przynajmniej godzinę przed wrzuceniem go na ruszt, aby zyskało temperaturę pokojową. Z marynaty usuń czosnek i rozmaryn. Karkówkę grilluj po 10 minut z obu stron.
Polecamy: