Jak zamrozić kurki, żeby nie były gorzkie?

Jak zamrozić kurki krok po kroku?
Jak zamrozić kurki krok po kroku?123RF/PICSEL

Jak przygotować kurki do mrożenia? Jakie grzyby wybrać?

Jak zrobić sos z kurek?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Jak umyć kurki?

  • Użyj szczoteczki lub niewielkiego pędzelka. To nieco żmudne, ale użycie tych akcesoriów jest najbezpieczniejsze pod względem zachowania najcenniejszych właściwości kurek - wybornego smaku i jędrności.
  • Możesz płukać je pod bieżącą wodą. Nie powinno to jednak trwać zbyt długo, ponieważ kurki łatwo chłoną wodę, co sprawia, że stają się gąbczaste.
  • Inną metodą jest zanurzenie ich na kilka minut w garnku wypełnionym ciepłą wodą z dodatkiem soli. Szybko zauważysz, że zanieczyszczenia opadają na dno naczynia, z kolei grzyby unoszą się bliżej powierzchni.

Zobacz również:

    Czy można mrozić surowe kurki?

    • Blanszowanie kurek przed mrożeniem: Zabieg ten polega na wrzuceniu grzybów na trzy minuty do osolonego wrzątku. Na kilogram kurek przygotuj trzy litry wody z dodatkiem jednej łyżeczki soli. Po odcedzeniu przepłucz kurki zimną wodą, by zahamować proces gotowania w ich wnętrzu.
    • Smażenie kurek bez tłuszczu: Niezbędna będzie patelnia z powłoką, która chroni żywność przed przywieraniem. Rozgrzej ją, następnie wrzuć grzyby i smaż przez około 10 minut. Kurki powinny wypuścić sok i ponownie go wchłonąć.
    • Gotowanie kurek na parze: Jeśli dysponujesz urządzeniem do tego rodzaju obróbki żywności, wykorzystaj je do wstępnego przygotowania kurek do mrożenia. Gotowanie ich na parze nie powinno zająć więcej niż osiem minut.
    Szybko opanujesz zasady mrożenia grzybów i ulubionymi przysmakami będziesz cieszyć się nawet zimą!
    Szybko opanujesz zasady mrożenia grzybów i ulubionymi przysmakami będziesz cieszyć się nawet zimą!123RF/PICSEL