"Król przypraw" pomaga schudnąć. Wszystko dzięki cennemu składnikowi
Niepozorna przyprawa o wielkiej mocy. Tak można powiedzieć o pieprzu czarnym, który zawiera cały szereg substancji odżywczych. Najcenniejszym jest piperyna, która nie tylko odpowiada za wyrazisty smak, ale jest również sprzymierzeńcem w odchudzaniu. A do tego wzmacnia pamięć i koncentrację.

Pieprz czarny nie bez powodu zyskał miano króla przypraw. Znany na całym świecie, słynie zwłaszcza ze swoich kulinarnych zastosowań. To w końcu on dodaje pikantnego, wyrazistego smaku rozmaitym potrawom. Jednak nie tylko z tego powodu należy po niego sięgać.
Spis treści:
Na co jest dobry pieprz czarny? Król przypraw i jego właściwości
Pieprz czarny ma też sporo cennych dla zdrowia właściwości. Warto w końcu je poznać już teraz, bo dzięki zawartości piperyny, wspomaga układ krążenia, zmniejsza poziom glukozy we krwi, pomaga redukować masę ciała i wzmacniać pamięć i koncentrację.
Zielarskim surowcem pieprzu jest owoc. W zależności od poziomu dojrzałości, można spotkać pieprz zielony, czarny czy biały.
W składzie czarnego pieprzu znajdziemy alkaloidy (przede wszystkim piperynę), flawonoidy (antyoksydanty hamujące wolne rodniki), monoterpeny (wsparcie dla działania układu nerwowego, działają bakteriobójczo), żywice i olejek eteryczny. Aktywne składniki sprawiają, że pieprz ma działanie przyspieszające metabolizm, przeciwzapalne, antyoksydacyjne i przeciwbólowe.

W roli głównej: piperyna
Pieprz czarny zawiera witaminy A, C i K oraz żelazo, wapń i magnez. Do tego poprawia wchłanianie witaminy A, C, B6 oraz oraz selenu czy koenzymu Q10. Składnik ten działa również pozytywnie na układ pokarmowy - wspomaga wydzielanie kwasu żołądkowego i enzymów trawiennych, co usprawnia trawienie substancji pokarmowych.
Piperyna pomaga też w utracie zbędnych kilogramów poprzez poprawę metabolizmu i blokowanie powstania nowych komórek tłuszczowych czy obniżeniu tzw. "złego" cholesterolu LDL, jednocześnie zwiększając frakcję "dobrego" cholesterolu LDL.
Zobacz również:
- Ogórki konserwowe przygotuj w ten sposób. Będą niezwykle smaczne i chrupiące
- Mało kto wie o cennych właściwościach "króla przypraw". Spalanie tkanki tłuszczowej to dopiero początek
- Dodaję szczyptę do kawy, a kilogramy lecą. Taki napój zapobiega też chorobom
- Po takim śniadaniu prędko nie zgłodniejesz. Przygotujesz w pięć minut
Kto nie powinien sięgać po pieprz czarny?
Jeśli nie ma ku temu żadnych przeciwwskazań, warto włączać pieprz czarny do diety częściej niż dotychczas. Bo systematyczne sięganie po przyprawę może pomóc w utracie zbędnych kilogramów.
Do tego należy dodać, że pieprz czarny przynosi korzyści w funkcjonowaniu naszego układu nerwowego, ponieważ wzmacnia koncentrację i pamięć. Dlatego też jest ważnym elementem diety osób borykających się z demencją.
Chociaż pieprz czarny nadaje smaku potrawom i ma cenne właściwości, nie każdy powinien po niego sięgać. Mowa przede wszystkim o osobach, które są uczulone na piperynę lub zażywające antybiotyki. Pieprz może też zaszkodzić osobom, zmagającym się ze zgagą. Osoby z nadkwasotą powinny pieprzu zdecydowanie unikać lub stosować niewielkie jego ilości. Przeciwwskazaniem są również wrzody żołądka i refluks.
Suplementy diety zawierające pieprz mogą wchodzić w reakcje z różnymi lekami, dlatego też warto dokładnie czytać ulotki lub zasięgnąć opinii lekarza.