Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu?

Ryż to jeden z najczęściej spożywanych pokarmów na świecie. Największe spożycie ryżu odnotowuje się w krajach azjatyckich, ale my również uwielbiamy dania z tym składnikiem. Ryż jest jednak produktem wysokokalorycznym. Jedna szklanka ryżu zawiera około 200 kalorii. Może dla ciebie nie ma to większego znaczenia, ale dla kogoś kto liczy kalorie ma. Chcesz poznać prosty sposób na zmniejszenie jego kaloryczności? Poznasz go w dalszej części artykułu.

ryż kaloryczność
ryż kaloryczność© Photogenica
ryż kalorie
© Photogenica

Naukowcy ze Sri Lanki przeprowadzili serię eksperymentów i odkryli, że dodając łyżeczkę oleju kokosowego do ryżu można zmniejszyć kaloryczność ryżu aż o 60%. Sposób ten wpływa na ilość wchłanianej przez organizm skrobi z ryżu.

gotowanie ryżu
© Photogenica

Po dodaniu łyżeczki oleju kokosowego do ½ szklanki ryżu, należy go gotować 40 minut. Następnie ugotowany ryż trzeba wstawić do lodówki na 12 godzin. Wówczas olej zmienia część skrobi z ryżu na skrobię oporną z której organizm nie czerpie energii.

zmniejszenie kaloryczności ryżu
© Photogenica

Korzystając z tej metody możesz cieszyć się ulubionym daniem, jak i cieszyć z przestrzegania diety. W tak prosty sposób otrzymujesz tą samą porcję ryżu, lecz ze zmniejszoną kalorycznością o ponad połowę.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas