Jak zmniejszyć kaloryczność ryżu?
Ryż to jeden z najczęściej spożywanych pokarmów na świecie. Największe spożycie ryżu odnotowuje się w krajach azjatyckich, ale my również uwielbiamy dania z tym składnikiem. Ryż jest jednak produktem wysokokalorycznym. Jedna szklanka ryżu zawiera około 200 kalorii. Może dla ciebie nie ma to większego znaczenia, ale dla kogoś kto liczy kalorie ma. Chcesz poznać prosty sposób na zmniejszenie jego kaloryczności? Poznasz go w dalszej części artykułu.
Naukowcy ze Sri Lanki przeprowadzili serię eksperymentów i odkryli, że dodając łyżeczkę oleju kokosowego do ryżu można zmniejszyć kaloryczność ryżu aż o 60%. Sposób ten wpływa na ilość wchłanianej przez organizm skrobi z ryżu.
Po dodaniu łyżeczki oleju kokosowego do ½ szklanki ryżu, należy go gotować 40 minut. Następnie ugotowany ryż trzeba wstawić do lodówki na 12 godzin. Wówczas olej zmienia część skrobi z ryżu na skrobię oporną z której organizm nie czerpie energii.
Korzystając z tej metody możesz cieszyć się ulubionym daniem, jak i cieszyć z przestrzegania diety. W tak prosty sposób otrzymujesz tą samą porcję ryżu, lecz ze zmniejszoną kalorycznością o ponad połowę.