Jak zrobić amerykańskie naleśniki?

Przepis na amerykańskie naleśniki to coś zupełnie innego niż dobrze znane z polskich barów mlecznych danie mączne. Zamiast cienkich placków, w które zawinąć można dowolny farsz, przygotuj puszyste pancakes w stylu amerykańskim. Wśród składników na naleśniki nie powinno zabraknąć maślanki, która odpowiada za ich niepowtarzalny charakter. Serwuj na słodko i na słono, na śniadanie i na obiad. Musimy ostrzec: trudno będzie się od nich oderwać!

Amerykańskie naleśniki na maślance
Amerykańskie naleśniki na maślance123RF/PICSEL

Pancakes a naleśniki - czym się różnią?

Ciasto na tradycyjne naleśniki nie powinno być zbyt gęste. W końcu celem każdego kucharza jest równomierne rozlanie go na patelni, by uzyskać okrągłe i cienkie placki. Powinny być elastyczne, by bez trudu zawinąć w nie dżem, owoce, warzywa, czy jakiekolwiek inne składniki. Skład ciasta zazwyczaj sprowadza się do mleka, mąki i jajek. Wielu kucharzy dodaje też odrobinę wody mineralnej. Jak się to ma do amerykańskich pancakes?

Różnicę widać już na pierwszy rzut oka. Placki rodem z USA są zdecydowanie grubsze i bardziej puszyste. Nie służą do zawijania nadzienia, dodatki raczej układa się na wierzchu lub obok. Co ważne, w oryginalnych recepturach nie stosuje się mleka. Pancakes na maślance wychodzą delikatniejsze i rozpływają się w ustach.

Przepis na amerykańskie naleśniki

Do ciasta na pancakes możesz dodać kakao albo cynamon
Do ciasta na pancakes możesz dodać kakao albo cynamon123RF/PICSEL

Do przygotowania około 10 sztuk zgrabnych placuszków potrzeba: 1,5 szklanki mąki pszennej, 2 jajek, 1,5 szklanki maślanki naturalnej, ¼ szklanki cukru pudru, ¼ szklanki oleju roślinnego lub 50 g roztopionego masła, 1 łyżeczki proszku do pieczenia, 1 łyżeczki sody oczyszczonej i szczypty soli.

Przygotowanie: Mąkę przesiej, by dodatkowo ją napowietrzyć. Dodaj do niej suche składniki: proszek do pieczenia, sodę, cukier oraz sól. Dokładnie wymieszaj. W osobnym naczyniu rozkłóć jajka, dodaj do nich maślankę i masło lub olej. Połącz z mąką wraz z dodatkami i zmiksuj na gładką masę o konsystencji gęstej śmietany. Mieszanie wszystkich składników nie powinno trwać zbyt długo - tylko do połączenia ich w jednolitą całość. Nakładaj porcje ciasta dużą łyżką lub niewielką chochelką na rozgrzaną patelnię. Smaż aż uzyskania złocistego koloru z obu stron.

Z czym podawać amerykańskie naleśniki?

Do sprawy dodatków można podejść bardzo swobodnie. W najbardziej klasycznym wydaniu pancakes serwuje się z syropem klonowym oraz kawałkiem masła. Możesz udekorować je bitą śmietaną i sezonowymi owocami. Jagody, borówki, truskawki, maliny, porzeczki - będzie pysznie!

Nie można zapomnieć o wytrawnych wariantach. Amerykańskie receptury na pancakes muszą uwzględniać plastry chrupiącego bekonu. W wersji idealnej na śniadanie lub lunch sprawdzą się amerykańskie naleśniki z jajkiem sadzonym albo twarożkiem i np. rzodkiewką. Posyp je świeżym szczypiorkiem lub koperkiem, podawaj z warzywną sałatką. Doskonale smakują pancakes z awokado, szynką oraz żółtym serem. Cheddar pasuje do nich jak ulał. Przepis na amerykańskie naleśniki za każdym razem może wyglądać inaczej.

Polecamy także: Jak zrobić dobre gofry?

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas