Jak zrobić arabską herbatę jabłkową?
Czy kiedykolwiek próbowałeś świeżej tureckiej herbaty z jabłek? Jest ona bardzo popularna w Turcji. Uwielbiają ją turyści. Ta wyjątkowa herbata kojarzona jest z hałasem, kolorem i pośpiechem tureckiego bazaru, gdzie najczęściej ją można dostać. Dowiedz się jak przenieść zapach herbaty jabłkowej z gwarnego bazaru wprost do swojej kuchni.
Rzeczy, których potrzebujesz
- 5 dużych jabłek
- 1 litr wody
- odrobina cynamonu
Jabłka dokładnie myjemy. Drążymy, wycinając gniazdo nasienne. Następnie kroimy jabłka w cienkie plasterki. Plasterki jabłek wykładamy na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika. Można je posypać odrobiną cynamonu.
Gdy jabłka są suche na górze, wówczas odwracamy je i pieczemy dalej. Ususzone jabłka wyciągamy z piekarnika. Przekładamy do garnka i zalewamy wodą. Do wody dodajemy jeszcze odrobinę cynamonu.
Zagotowujemy wodę i dusimy jeszcze przez 10 minut. Pozostawiamy na 10 minut do zaparzenia. Przecedzamy jabłka przez sitko i możemy już rozkoszować się herbatą z jabłek.