Jak zrobić bezglutenowe krążki cebulowe?

Szalenie pyszne, chrupiące, smażone krążki cebuli, które są gotowe w mniej niż 30 minut. Pikantne na zewnątrz i słodkie w środku są doskonałą wegańską i bezglutenową przekąską.

krążki cebulowe
krążki cebulowe© Photogenica

Składniki:

mąka z papryką
© Photogenica

1 szklanka mąki z brązowego ryżu

¼ szklanki kaszy kukurydzianej

¼ szklanki mąki kukurydzianej

½ łyżeczki soli morskiej

czarny pieprz

1 łyżeczka papryki wędzonej

¼ łyżeczki pieprzu cayenne

1 szklanka mleka migdałowego lub mleka ryżowego

2 średnie cebule pokrojone w plastry

olej z awokado lub olej z pestek winogron do smażenia

W dużej misce wymieszaj mąkę z brązowego ryżu, kaszkę kukurydzianą, mąkę kukurydzianą, sól, pieprz, paprykę i pieprz cayenne. Do oddzielnej miski wlej mleko. Zanurz cebulowe krążki w mące, a następnie w misce z mlekiem i ponownie w mące, aż będą całkowicie pokryte. Umieść krążki na pergaminie.

Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu, wlej olej, taką ilość, aby krążki mogły się zanurzyć. Podgrzewaj olej przez około 3- 5 minut. Smaż z obu stron przez 1-2 minuty. Możesz zmniejszyć ogień jeśli smażą się zbyt szybko. Przełóż usmażone krążki na papierowe ręczniki, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Jeśli chcesz, aby były dłużej ciepłe umieść je na blasze wyłożonej pergaminem w piekarniku nagrzanym do 90 stopni. Najlepiej podawaj od razu z ulubionym sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas