Jak zrobić chłodnik?
Chłodnik to idealna propozycja na lato - zupa podawana jest bowiem na zimno. Najbardziej popularny jest chłodnik z botwinki, ale ciekawą alternatywą na upalne dni będzie też chłodnik ogórkowy lub wiśniowy. Przygotowanie takiej zupy zajmuje tylko kilka chwil, a po schłodzeniu jest doskonałym, letnim obiadem. Oto kilka pomysłów na smakowity chłodnik.
Chłodnik litewski: Przepis
Przygotowanie chłodnika najlepiej rozpocząć od umycia i obrania młodych buraków. Następnie należy warzywo oraz botwinkę pokroić na kawałki. Całość zalewamy szklanką wody i gotujemy. W tym czasie na kawałki kroimy ogórka, pęczki: szczypiorku, koperku i rzodkiewki. Dwa ząbki czosnku przeciskamy przez praskę. Gdy buraki są już miękkie, wlewamy do nich łyżkę octu bądź octu jabłkowego - mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do miski wlewamy 250 mililitrów śmietany i tyle samo kefiru bądź jogurtu naturalnego, dodajemy ogórka, czosnek, koperek i szczypiorek oraz przestudzone buraki. Całość doprawiamy do smaku solą i mieszamy, aż chłodnik nabierze wspaniałego różowego koloru. Zupę wkładamy do lodówki przynajmniej na pół godziny. Chłodnik z botwinki jest gotowy! Potrawa najlepiej smakuje z jajkiem lub gorącymi ziemniakami.
Chłodniki ogórkowy: Przepis
Aby przygotować chłodnik ogórkowy należy rozpocząć od starcia na tarce o grubych otworach sześciu ogórków gruntowych, do których dodajemy przeciśnięte przez praskę dwa ząbki czosnku, oraz 1/2 pęczka szczypiorku i tyle samo koperku. Mieszamy i zalewamy 200 mililitrami jogurtu naturalnego i 400 mililitrami jogurtu greckiego. Całość mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Jeśli zupa będzie zbyt gęsta, można dodać jogurt naturalny. Chłodnik z ogórków wkładamy do lodówki minimum na pół godziny. Zupę można podawać z jeszcze gorącymi, młodymi ziemniakami lub orzechami.
Chłodnik ogórkowy można przygotowywać na wiele różnych sposobów - kolejny z nich prezentujemy w wersji wideo.
Chłodnik z wiśni, czyli zupa owocowa na zimno
Zupa z owoców? W letnie upalne dni twoja rodzina będzie się nią zajadać. Chłodnik z wiśni jest szczególnie lubiany przez dzieci. Aby przygotować zupę, należy najpierw ugotować kompot z wiśni. Owoce dobrze jest wydrylować, aby pestki nie przeszkadzały podczas jedzenia chłodnika. W garnku zagotowujemy wodę i wrzucamy do niej około 200 - 300 gramów wiśni, gotujemy przez 15 minut, a następnie dodajemy cukier do smaku. Aby zupa była słodka najlepiej wsypać pół szklanki cukru. Jeśli chcemy wersję bardziej dietetyczną, można zmniejszyć ilość słodkiego dodatku lub zastąpić go kilkoma łyżkami ksylitolu. Gdy kompot jest już gotowy, dodajemy do niego dwie łyżki mąki ziemniaczanej rozrobionej z wodą i gotujemy przez chwilę. Następnie zdejmujemy z palnika i chłodzimy. Do zimnej zupy dodajemy 250 mililitrów jogurtu naturalnego lub śmietany. Chłodnik owocowy najlepiej smakuje z makaronem lub zacierką.
Rada: do zupy wiśniowej można dodać też pokrojone w kostki jabłko. Do kompotu można dodać ⅓ łyżeczki cynamonu oraz zawinięte w gazę goździki, które wyjmujemy przed zabieleniem zupy.