Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym nawet kulinarni debiutanci przygotują perfekcyjne placki ziemniaczane – złociste, chrupiące, kuszące smakiem i wyglądem.

Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane
Pyszne i chrupiące placki ziemniaczane123RF/PICSEL

Ładny kolor: placki ziemniaczane po usmażeniu nie ściemnieją, jeśli do ciasta dodasz startą marchewkę. Wystarczy 1 mała na ok.1 kg ziemniaków. Innym sposobem jest dodanie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia albo łyżki mielonego twarogu.

Lepszy smak: można go wzbogacić posiekanym chili, wędzonym łososiem. Do ciasta warto dodać łyżkę śmietany, placuszki będą wtedy bardziej puszyste.

Jeśli zastąpisz połowę mąki płatkami ryżowymi, placki będą wyjątkowo chrupiące.

Porad kulinarnych udziela Robert Sowa - znany kucharz, autor książek kulinarnych, właściciel restauracji Sowa&Przyjaciele.

Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas