Reklama

Reklama

Jak zrobić chrupiące placki ziemniaczane?

Oto kilka podpowiedzi, dzięki którym nawet kulinarni debiutanci przygotują perfekcyjne placki ziemniaczane – złociste, chrupiące, kuszące smakiem i wyglądem.

Ładny kolor: placki ziemniaczane po usmażeniu nie ściemnieją, jeśli do ciasta dodasz startą marchewkę. Wystarczy 1 mała na ok.1 kg ziemniaków. Innym sposobem jest dodanie 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia albo łyżki mielonego twarogu.

Lepszy smak: można go wzbogacić posiekanym chili, wędzonym łososiem. Do ciasta warto dodać łyżkę śmietany, placuszki będą wtedy bardziej puszyste.

Reklama

Jeśli zastąpisz połowę mąki płatkami ryżowymi, placki będą wyjątkowo chrupiące.

Porad kulinarnych udziela Robert Sowa - znany kucharz, autor książek kulinarnych, właściciel restauracji Sowa&Przyjaciele.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje