Jak zrobić czekoladowe trufle?

Czekoladowe trufle nie często goszczą na naszych stołach. Jednak dzięki prostemu przepisowi mogą stać się dość częstą przekąską dla całej rodziny.

Trufle czekoladowe
© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 2 ½ szklanki półsłodkiej czekolady

* szklanka śmietanki kremówki

* łyżka cukru

* ¼ łyżeczki cukru

* 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

* kakao, pokruszone cukierki, bądź kolorowa posypka

Czekoladowe kule
© Photogenica

Zmieszaj wszystkie składniki razem w garnku. Gotuj na wolnym ogniu do rozpuszczenia się czekolady i uzyskania jednolitej konsystencji. Wstaw do lodówki, by czekolada stwardniała wystarczająco, by móc z niej formować kulki. Przygotuj deskę, podłużne płaskie naczynie z papierem woskowym, na którym będziesz wykładać czekoladę.

Formuj kule
© Photogenica

Nabierz czekoladę łyżką w formując kupki. Najlepiej do tego posłuży łyżka do lodów. Staraj się formować kule. Odstaw kule na godzinę do lodówki.

Obtocz trufle w kakao
© Photogenica

Uformowane wcześniej kupki, ponownie uformuj w dłoniach w ładne zgrabne kule. Obtaczaj w dowolnie wybranej posypce, kakao, skruszonych cukierkach, posypce. Każdą z kulek owiń kawałkiem folii plastikowej. Schładzaj, aż trufle będą gotowe.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas