Jak zrobić domową przyprawę warzywną?
Przyprawy warzywne świetnie nadają się do zup, sosów i mięs. Jednak te, które znajdziemy w sklepach, często zawierają w składzie wiele konserwantów i szkodliwych ulepszaczy smaku oraz zapachu. Warto wiedzieć, że nie musimy ich kupować. Warzywną przyprawę możemy samodzielnie przyrządzić w domu. Podpowiadamy, w jaki sposób to zrobić.
Dlaczego warto samodzielnie przygotować przyprawę warzywną?
Przyprawa warzywna sprawdzi się w wielu różnych daniach. Nadaje potrawom naturalnego smaku i aromatu. Poza tym, przygotowana jest ze zdrowych i naturalnych składników. Nie zawiera szkodliwych substancji, które mogą działać negatywnie na nasz układ trawienny. Wykonamy ją z suszonych warzyw. Oto przepis.
Co będzie potrzebne do przygotowania przyprawy?
Przyprawa, którą proponujemy, wykonana jest głównie z naturalnych składników. Potrzebne nam będą:
* 500 gramów marchewki
* 125 gramów korzenia pietruszki
* 300 gramów korzenia selera
* średniej wielkości por
* pęczek natki pietruszki
* 1/2 pęczka koperku
* pięć liści selera korzeniowego
* pięć dużych liści lubczyku
* dwa ostre papryczki
* pięć dużych ząbków czosnku
* łyżeczka kurkumy w proszku
* trzy łyżeczki soli morskiej
Do przyprawy możemy dodać również suszone grzyby, jeśli mamy na to ochotę.
Jak zrobić domową przyprawę warzywną?
1. Wszystkie warzywa należy dokładnie oczyścić.
2. Obieramy korzenie, z pora usuwamy wierzchnie liście. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne.
3. Płuczemy warzywa w wodzie.
4. Korzenie marchewki, pietruszki i selera trzemy na szatkownicy w cienkie plastry.
5. Pora kroimy na nieduże kawałki.
6. Czosnek kroimy w plastry, papryki dzielimy na mniejsze kawałki.
7. Wszystkie produkty umieszczamy na sitach suszarki spożywczej i włączamy ją.
8. Wszystkie suszone produkty trzeba co jakiś czas przemieszać i porozdzielać. Dobrze też zamieniać sita miejscami. Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym.
9. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i umieszczamy przyprawę w pojemnikach.