Jak zrobić domową przyprawę warzywną?

Przyprawy warzywne świetnie nadają się do zup, sosów i mięs. Jednak te, które znajdziemy w sklepach, często zawierają w składzie wiele konserwantów i szkodliwych ulepszaczy smaku oraz zapachu. Warto wiedzieć, że nie musimy ich kupować. Warzywną przyprawę możemy samodzielnie przyrządzić w domu. Podpowiadamy, w jaki sposób to zrobić.

article cover
©123RF/PICSEL
Zdrowy i sycący? Tego o rosole nie wiedziałeśInteria.tv

Dlaczego warto samodzielnie przygotować przyprawę warzywną?

©123RF/PICSEL

Przyprawa warzywna sprawdzi się w wielu różnych daniach. Nadaje potrawom naturalnego smaku i aromatu. Poza tym, przygotowana jest ze zdrowych i naturalnych składników. Nie zawiera szkodliwych substancji, które mogą działać negatywnie na nasz układ trawienny. Wykonamy ją z suszonych warzyw. Oto przepis.

Co będzie potrzebne do przygotowania przyprawy?

©123RF/PICSEL

Przyprawa, którą proponujemy, wykonana jest głównie z naturalnych składników. Potrzebne nam będą:

* 500 gramów marchewki

* 125 gramów korzenia pietruszki

* 300 gramów korzenia selera

* średniej wielkości por

* pęczek natki pietruszki

* 1/2 pęczka koperku

* pięć liści selera korzeniowego

* pięć dużych liści lubczyku

* dwa ostre papryczki

* pięć dużych ząbków czosnku

* łyżeczka kurkumy w proszku

* trzy łyżeczki soli morskiej

Do przyprawy możemy dodać również suszone grzyby, jeśli mamy na to ochotę.

Jak zrobić domową przyprawę warzywną?

©123RF/PICSEL

1. Wszystkie warzywa należy dokładnie oczyścić.

2. Obieramy korzenie, z pora usuwamy wierzchnie liście. Z papryczek usuwamy gniazda nasienne.

3. Płuczemy warzywa w wodzie.

4. Korzenie marchewki, pietruszki i selera trzemy na szatkownicy w cienkie plastry.

5. Pora kroimy na nieduże kawałki.

6. Czosnek kroimy w plastry, papryki dzielimy na mniejsze kawałki.

7. Wszystkie produkty umieszczamy na sitach suszarki spożywczej i włączamy ją.

8. Wszystkie suszone produkty trzeba co jakiś czas przemieszać i porozdzielać. Dobrze też zamieniać sita miejscami. Warzywa i zioła można ususzyć także w piekarniku gazowym bądź elektrycznym.

9. Wszystkie składniki ze sobą mieszamy i umieszczamy przyprawę w pojemnikach.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas