Jak zrobić domowe mleko kokosowe?

Mleko kokosowe ma wiele właściwości zdrowotnych. Jest bardzo delikatne w smaku, pyszne i wolne od laktozy, na którą wielu ludzi jest uczulonych. Jeżeli nie możesz pić zwykłego mleka ze względu na alergię lub po prostu nie lubisz jego smaku, to możesz użyć alternatywy, którą jest mleko kokosowe. Jak wszystkie produkty, obok wielu zalet ma ono kilka wad. Największą jest to, że nie jest ono tak powszechnie dostępne jak zwykłe mleko. Kolejną przyczyną dla której mleko kokosowe nie jest często używane jest jego wysoka cena.

mleko kokosowe
mleko kokosowe© Photogenica
mleko kokosowe domowe
© Photogenica

Mleka w puszce zawierają sporą ilość konserwantów i substancji słodzących. Warto więc zastanowić się jak temu zaradzić. Najtańszym i najprostszym sposobem będzie zrobienie swojego własnego mleka kokosowego. Potrzebujesz jedynie kilku prostych składników, a efekt będzie zaskakujący. Dodatkowo przyczynisz się do ochrony środowiska, obniżając ilość śmieci. Przepis na domowe mleko kokosowe znajdziesz poniżej.

4 szklanki wody, 2 szklanki świeżego miąższu kokosowego (jeżeli nie masz świeżego miąższu możesz użyć wiórków kokosowych), blender, bawełniana ściereczka.

Rozgrzej wodę, lecz uważaj, aby się nie zagotowała. W kubku do blendowania mieść połowę kokosa lub wiórków kokosowych. Następnie dodaj dwie szklanki gorącej wody i dokładnie blenduj przez kilka minut, aż do uzyskania gładkiego płynu. Proces powtórz z resztą składników.

domowe mleko kokosowe
© Photogenica

Kiedy skończysz możesz przejść do filtrowania mleka. Użyj do tego ścierki bawełnianej. Wylewaj płyn porcjami na materiał, a po osiąknięciu mleka wyciśnij wiórki, aby odcisnąć wszystko co pozostało wchłonięte do wiórków. Gotowe mleko przelej do szczelnie zamykanej butelki. Możesz dodać również dowolny ekstrakt smakowy według własnego uznania lub pomiń ten krok i korzystaj z czystego mleka kokosowego.

mleko kokosowe domowej roboty
© Photogenica

Mleko powinieneś spożyć jak najszybciej. Jego okres przydatności wynosi trzy do czterech dni. Ponieważ do produkcji domowego mleka nie używamy żadnych konserwantów i innych dodatków, będzie psuło się szybciej niż produkty które możemy zaleźć na sklepowych półkach. Przed każdym użyciem dokładnie wstrząśnij butelką. Mleka kokosowego możesz używać jak zwykłego mleka krowiego. Jedz z nim płatki śniadaniowe, dodawaj do koktajli czy deserów. Najważniejsze jednak jest to, że domowe mleko jest o wiele tańsze niż to, które możemy kupić w sklepie.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas