Jak zrobić domowe raffaello?
Hitem wśród osób chcący ograniczyć spożycie słodyczy jest ostatnio domowe raffaello z kaszy jaglanej. Przepis na kokosowe kuleczki jest bardzo łatwy, a zajadają się nim chętnie zarówno dorośli, jak i dzieci. Jak zrobić domowe raffaello?
Kokosowe kulki z kaszy jaglanej: Składniki
Miłośnicy kokosowego smaku z pewnością pokochają te kuleczki. Aby je przygotować, potrzebujesz ¾ szklanki kaszy jaglanej, dwóch pełnych i połowę szklanki wody, pięć łyżek cukru pudru, dwie łyżki mleka kokosowego, ¾ szklanki wiórków kokosowych, 40 gramów migdałów oraz trzy kostki białej czekolady. Wymienione składniki wystarczą Ci do wykonania około 22 - 24 kulek, w zależności od tego, jak duże rozmiary im nadasz. Praliny należy obtoczyć w kokosie, dlatego dodatkowo musisz przygotować jeszcze połowę szklanki wiórków tego orzecha.
Jeśli nie szukasz dietetycznych deserów, możesz kuleczki kokosowe przygotować w sposób przedstawiony na filmie.
Domowe raffaello: Przepis
- Wlej do garnka dwie i połowę szklanki wody, mleko kokosowe i kaszę jaglaną. Całość gotuj, aż w naczyniu nie pozostanie ani kropla wody. Pamiętaj, aby często kontrolować ten proces, w przeciwnym razie zawartość garnak może się przypalić. Gdy kasza wchłonie już całą wodę, wyłącz palnik i odstaw ją do wystudzenia.
Rada: Proces studzenia kaszy przyspieszysz, wkładając garnek do większego naczynia wypełnionego zimną wodą.
- Zalej migdały wrzącą wodą i pozostaw w takiej kąpieli na kilka minut. Następnie obierz je i posiekaj.
- Jeśli kasza ostygła i jest lekko ciepła, czas wsypać do niej wiórki kokosowe, cukier puder, posiekane migdały, oraz starte na tarce kostki białej czekolady. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i zblenduj na jednolitą masę.