Jak zrobić domowe raffaello?

Hitem wśród osób chcący ograniczyć spożycie słodyczy jest ostatnio domowe raffaello z kaszy jaglanej. Przepis na kokosowe kuleczki jest bardzo łatwy, a zajadają się nim chętnie zarówno dorośli, jak i dzieci. Jak zrobić domowe raffaello?

Jak zrobić domowe raffaello?
Jak zrobić domowe raffaello?123RF/PICSEL

Kokosowe kulki z kaszy jaglanej: Składniki

Deser dla miłośników kokosowego smaku
Deser dla miłośników kokosowego smaku123RF/PICSEL

Miłośnicy kokosowego smaku z pewnością pokochają te kuleczki. Aby je przygotować, potrzebujesz ¾ szklanki kaszy jaglanej, dwóch pełnych i połowę szklanki wody, pięć łyżek cukru pudru, dwie łyżki mleka kokosowego, ¾ szklanki wiórków kokosowych, 40 gramów migdałów oraz trzy kostki białej czekolady. Wymienione składniki wystarczą Ci do wykonania około 22 - 24 kulek, w zależności od tego, jak duże rozmiary im nadasz. Praliny należy obtoczyć w kokosie, dlatego dodatkowo musisz przygotować jeszcze połowę szklanki wiórków tego orzecha.

Jeśli nie szukasz dietetycznych deserów, możesz kuleczki kokosowe przygotować w sposób przedstawiony na filmie.

Pralinki kokosoweInteria Kulinaria

Domowe raffaello: Przepis

Kokosowe kulki z kaszy jaglanej
Kokosowe kulki z kaszy jaglanej123RF/PICSEL
  • Wlej do garnka dwie i połowę szklanki wody, mleko kokosowe i kaszę jaglaną. Całość gotuj, aż w naczyniu nie pozostanie ani kropla wody. Pamiętaj, aby często kontrolować ten proces, w przeciwnym razie zawartość garnak może się przypalić. Gdy kasza wchłonie już całą wodę, wyłącz palnik i odstaw ją do wystudzenia.

Rada: Proces studzenia kaszy przyspieszysz, wkładając garnek do większego naczynia wypełnionego zimną wodą.

  • Zalej migdały wrzącą wodą i pozostaw w takiej kąpieli na kilka minut. Następnie obierz je i posiekaj.
  • Jeśli kasza ostygła i jest lekko ciepła, czas wsypać do niej wiórki kokosowe, cukier puder, posiekane migdały, oraz starte na tarce kostki białej czekolady. Wszystkie składniki dobrze wymieszaj i zblenduj na jednolitą masę.

  • Tak uzyskane "ciasto" włóż na dwadzieścia minut do zamrażalnika.

  • Po upływie tego czasu formuj w rękach kulki i obtaczaj je w wiórkach kokosowych.

  • Domowe raffaello możesz nadziać dowolnymi, ulubionymi przez ciebie i twoich bliskich składnikami. Mogą to być: migdały, orzechy laskowe, daktyle czy rodzynki.

  • Przed podaniem włóż kuleczki kokosowe do lodówki. Dzięki temu nieco stwardnieją.

  • Smacznego!

    INTERIA.PL
    Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
    Dołącz do nas