Jak zrobić domowy syrop waniliowy?

Czy idąc do kawiarni nie możesz oprzeć się pokusie, aby spróbować kolejnego, pysznego syropu do kawy? Jeżeli chcesz skorzystać z tego smakowitego dodatku w domu lub w pracy, to nie musisz kupować drogiej, gotowej wersji. Spróbuj zrobić go samodzielnie. Zaletą takiego syropu będzie to, że wykonasz go z naturalnych produktów, bez dodatku sztucznych aromatów i barwników. Co za tym idzie domowy syrop będzie o wiele zdrowszy, niż jego sklepowy odpowiednik.

syrop waniliowy
syrop waniliowy© Photogenica
wanilia
© Photogenica

Do zrobienia domowego syropu waniliowego wykorzystaj ziarna prawdziwej wanilii. Znajdziesz je w większości dużych sklepów spożywczych, a jeżeli akurat w twoim laska wanilii jest niedostępna, zaglądnij do sklepu ze zdrową żywnością. Kiedy laska już jest w twoim posiadaniu, wystarczy naciąć ją przez całą długość, a następnie zawartość delikatnie wyskrobać nożem do rondelka.

Nie pozbywaj się jednak skorupki. Ona również jest pełna aromatu i smaku ziarenek. Możesz wykorzystać ją do zrobienia domowego ekstraktu waniliowego, którego użyjesz do wzbogacenia smaku syropu.

przekrojona wanilia
© Photogenica

Gotowy syrop dodaj do filiżanki porannej kawy, do kremu do ciast czy nawet do zwykłej wody, aby zmienić jej smak. Jeżeli czujesz się na siłach, możesz poeksperymentować ze smakami, dodając odrobinę cynamonu, anyżu lub kardamonu. Możesz również pomieszać wszystkie smaki. Eksperymentuj, baw się, a z pewnością uda ci się stworzyć twoją ulubioną kompozycję smaków.

Aby zrobić domowy syrop waniliowy potrzebujesz:

Ziarenka z jednej laski wanilii, 1 szklankę cukru zwykłego lub brązowego, ½ szklanki wody, dodatkowo możesz użyć 1 łyżeczkę ekstraktu waniliowego (najlepiej domowej roboty)

kawa z wanilią
© Photogenica

Wanilię wymieszaj z cukrem w rondelku, zalej wodą i podgrzej całość do całkowitego roztopienia się cukru. Co jakiś czas pomieszaj powstający syrop, aby nieroztopiony cukier na dnie nie przypalił się, ponieważ zepsuje cały smak i aromat.

Następnie syrop pozostaw do całkowitego ostygnięcia. Kiedy osiągnie temperaturę pokojową, możesz powoli przelać go do szklanej buteleczki lub szczelnie zamykanego pojemnika. Syrop przechowuj w lodówce, pamiętając aby zużyć całą porcję w ciągu dwóch tygodni. Po tym czasie należy przygotować kolejną porcję. Dlatego nie żałuj sobie syropu do porannej kawy, deserów  czy jako dodatku do owoców.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas