Jak zrobić frytki z dyni?
Frytki to powszechnie uwielbiany przysmak, ale każda potrawa prędzej czy później może się znudzić, jeśli cały czas jest serwowana w ten sam sposób. W ramach walki z monotonią na talerzu i szarugą za oknem proponujemy zrobienie apetycznych frytek z dyni. To specjał, którego w tym sezonie nie może zabraknąć w twoim jadłospisie!
Frytki z dyni: Jaką odmianę wybrać?
Podejrzewamy, że na myśl o dyni, jako pierwsza przed oczami staje dynia olbrzymia. To ona służy do robienia charakterystycznych lampionów na Halloween, do czego zdążyła nas już przyzwyczaić popkultura. W kuchni jednak doskonale sprawdzają się mniejsze, a przez to bardziej poręczne odmiany. Frytki z dyni piżmowej albo hokkaido smakować będą wybornie, a obieranie i krojenie warzywa nie przysporzy żadnych trudności.
Frytki z dyni: Z piekarnika czy smażone?
Przekąskę przygotować można zarówno w głębokim tłuszczu, jak i w piecu. Rekomendujemy jednak tę drugą opcję. Jest zdecydowanie mniej pracochłonna i... kaloryczna. Jeśli chcesz przygotować frytki z dyni bez tłuszczu lub z jego minimalną ilością, pieczenie jest lepszym rozwiązaniem. Dzięki takiemu smakołykowi nie będziesz mieć żywieniowych wyrzutów sumienia.
Frytki z dyni: Przepis
Do zrobienia czterech porcji chrupiących frytek potrzebujesz: pół kilograma dyni, dwóch łyżek oliwy z oliwek, jednego ząbka czosnku oraz łyżki ulubionych ziół i przypraw. Wśród nich mogą znaleźć się zioła prowansalskie, wędzona papryka, chili, kumin, rozmaryn oraz szczypta soli.
Przygotowanie:
Dynię przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i skórkę, następnie pokrój w grube plastry lub półksiężyce. Oliwę wymieszaj z przyprawami i czosnkiem, taką kombinacją polej frytki. Ciekawym patentem może być wrzucenie frytek i przypraw z oliwą do szczelnego worka foliowego i energiczne potrząsanie. Będziesz mieć pewność, że zalewa pokryła każdy kawałek równomiernie. Brytfannę wyłóż papierem do pieczenia, przełóż frytki i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160-170°C. Po upływie 20-30 minut frytki z dyni będą gotowe. Oprócz je solą i podawaj. Smacznego!
Nie wyłączaj piekarnika: Pieczone pestki dyni
Rozgrzany sprzęt wykorzystać można do przygotowania kolejnej dyniowej przekąski, która zrewolucjonizuje jadłospis. Pieczenie pestek dyni to kapitalny sposób na ich wykorzystanie i przyrządzenie chrupiącego smakołyku, z którym nie mogą równać się żadne paczkowane produkty ze sklepu.
Dzięki pieczeniu, a nie prażeniu na patelni, pestki zyskują głębszy smak i aromat. Jak je przygotować? Rozłóż je na blasze, skrop olejem oraz przypraw według uznania. Minimalistom wystarczy szczypta soli, ale nic nie stoi na przeszkodzie, by użyć czerwonej papryki i dodatków, które były używane do zrobienia frytek. Wstaw je na 20 minut do pieca nagrzanego do temperatury 150-160°C. Co jakiś czas przemieszaj, by pestki upiekły się równomiernie.
Dlaczego warto włączyć dynię do menu?
Warzywo o pomarańczowym miąższu jest niezwykle uniwersalne, więc wyczarować z niego można naprawdę różnorodne potrawy. Dynia to jednak nie tylko bogactwo smaku, ale przede wszystkim cennych witamin i składników mineralnych. W jej składzie nie brakuje witamin z grupy B, beta-karotenu, potasu, wapnia i fosforu. Co to oznacza dla organizmu?
Jedzenie dyni sprzyja utrzymywaniu ciśnienia krwi na właściwym poziomie, korzystnie wpływa również na serce i układ nerwowy. Pomoże w zachowaniu ostrości widzenia. Łatwiej będzie pozbyć się zaparć, które dla wielu osób są powodem dużego dyskomfortu. Pobudzając przemianę materii, składniki zawarte w dyni sprzyjają odchudzaniu i utrzymaniu prawidłowej masy ciała.
To cię zainteresuje:
Jak przygotować placki z dyni?