Jak zrobić grillowane żeberka w miodzie i winie?
Przepis ten jest połączeniem dań Europejskich i Bliskiego Wschodu. Żeberka w miodzie i winie najlepiej smakować będą z grillowanymi warzywami i gorącym ryżem.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 1,5-2 kg żeberek
* 2 cebule, posiekane drobno
* 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku
* 3 łyżeczki miodu
* 3 łyżeczki oliwy z oliwek
* 1/4 szklanki sosu sojowego
* 1 szklanka wytrawnego białego wina
* 1 łyżeczka zmielonego pieprzu
* 1 łyżeczka soli
* 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny
* 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu
Marynowanie: Włóż żeberka do dużego naczynia żaroodpornego. W małej miseczce zmieszaj ze sobą cebulę, czosnek, miód, oliwę, sos sojowy, wino, pieprz, sól, sok z cytryny i cynamon. Dobrze wszystko wymieszaj i wlej do naczynia z żeberkami, tak, aby całe zakryły się marynatą. Całość przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.
Rozgrzej grilla (lub piekarnik do 200 stopni C).
Żeberka połóż na grillu (lub do piekarnika) i piecz z obydwu stron przez około 70 minut (lub do czasu, aż mięso zmięknie).