Jak zrobić grillowane żeberka w miodzie i winie?

Przepis ten jest połączeniem dań Europejskich i Bliskiego Wschodu. Żeberka w miodzie i winie najlepiej smakować będą z grillowanymi warzywami i gorącym ryżem.

Żeberka to dla wielu przysmak
Żeberka to dla wielu przysmak123RF/PICSEL

Rzeczy, których potrzebujesz

* 1,5-2 kg żeberek

* 2 cebule, posiekane drobno

* 2 łyżeczki wyciśniętego czosnku

* 3 łyżeczki miodu

* 3 łyżeczki oliwy z oliwek

* 1/4 szklanki sosu sojowego

* 1 szklanka wytrawnego białego wina

* 1 łyżeczka zmielonego pieprzu

* 1 łyżeczka soli

* 1/4 szklanki świeżego soku z cytryny

* 1 łyżeczka sproszkowanego cynamonu

Marynowanie: Włóż żeberka do dużego naczynia żaroodpornego. W małej miseczce zmieszaj ze sobą cebulę, czosnek, miód, oliwę, sos sojowy, wino, pieprz, sól, sok z cytryny i cynamon. Dobrze wszystko wymieszaj i wlej do naczynia z żeberkami, tak, aby całe zakryły się marynatą. Całość przykryj i włóż do lodówki na co najmniej 1 godzinę.

Rozgrzej grilla (lub piekarnik do 200 stopni C).

Aromatyczne żeberka z grilla
Aromatyczne żeberka z grilla123RF/PICSEL

Żeberka połóż na grillu (lub do piekarnika) i piecz z obydwu stron przez około 70 minut (lub do czasu, aż mięso zmięknie).

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas