Jak zrobić guacamole z pieczonymi pomidorkami?
Klasyczne guacamole możesz urozmaicić dodając pieczone pomidorki i ser feta. Guacamole nadaje się doskonale jako dodatek do tacos czy burrito.
Składniki
1 szklanka pomidorków cherry
2 łyżki oliwy z oliwek
sól i pieprz
4 dojrzałe awokado
1 mała cebula
1 ostra papryczka
sok z dwóch limonek
¼ szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry
1/3 szklanki sera feta
Pomidorki umyj i przekrój na pół. Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem. Umieść na blaszce pomidorki. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw od ostudzenia. Posiekaj pomidorki.
Obierz awokado i pokrój na duże kawałki. Obierz cebulę i drobniutko posiekaj. W dużej misce umieść awokado, cebulę, posiekaną papryczkę, sok z limonki i kolendrę. Ugnieć wszystko widelcem na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodaj pomidorki i fetę. Wymieszaj dokładnie. Podawaj schłodzone.