Jak zrobić guacamole z pieczonymi pomidorkami?

Klasyczne guacamole możesz urozmaicić dodając pieczone pomidorki i ser feta. Guacamole nadaje się doskonale jako dodatek do tacos czy burrito.

guacamole
guacamole© Photogenica

Składniki

pomidorki pieczone
© Photogenica

1 szklanka pomidorków cherry

2 łyżki oliwy z oliwek

sól i pieprz

4 dojrzałe awokado

1 mała cebula

1 ostra papryczka

sok z dwóch limonek

¼ szklanki grubo posiekanej świeżej kolendry

1/3 szklanki sera feta

składniki na guacamole
© Photogenica

Pomidorki umyj i przekrój na pół. Rozgrzej piekarnik do 176 stopni. Wyłóż blaszkę do pieczenia pergaminem. Umieść na blaszce pomidorki. Skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem. Piecz około 15 minut. Wyjmij z piekarnika i odstaw od ostudzenia. Posiekaj pomidorki.

guacamole przechowywanie w lodówce
© Photogenica

Obierz awokado i pokrój na duże kawałki. Obierz cebulę i drobniutko posiekaj. W dużej misce umieść awokado, cebulę, posiekaną papryczkę, sok z limonki i kolendrę. Ugnieć wszystko widelcem na jednolitą masę. Doprawić solą i pieprzem. Dodaj pomidorki i fetę. Wymieszaj dokładnie. Podawaj schłodzone.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas