Jak zrobić humus z awokado?

Jeśli lubisz humus i zdrowe przekąski na pewno spodoba ci się ten przepis. Humus z awokado jest pyszny, sycący, pełen zdrowych tłuszczy. Może być serwowany jako dip do surowych warzyw lub dodatek do makaronu.

humus z awokado
humus z awokado© Photogenica
humus
© Photogenica

Humus z awokado jest bardzo prosty w przygotowaniu. Może stanowić doskonały zamiennik tradycyjnego śniadania, jest także idealną przekąską. Nadaje się również do makaronów, wytrawnych placków czy naleśników. Możesz skrócić czas przygotowania używając ciecierzycy z puszki. Jeśli korzystasz z suchej cieciorki wcześniej należy ją namoczyć i ugotować.

Składniki:

humus z awokado
© Photogenica

2 dojrzałe awokado

400 gram ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka

2 duże ząbki czosnku

2 łyżki tahini

sok z jednej limonki

½ łyżeczki chili w proszku

ostra papryczka

sól morska do smaku

kilka liści szpinaku lub rukoli

humus jedzenie
© Photogenica

Opłucz i odsącz ciecierzycę. Przekrój awokado i wydrąż miąższ łyżką. Umieść składniki w blenderze. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę oraz pozostałe przyprawy, sok z limonki i sól oraz liście rukoli. Zblenduj wszystko na gładką masę. Możesz dodać więcej przypraw w razie potrzeby. Humus podawaj od razu, gdyż najlepiej smakuje świeżo zrobiony. Przechowuj w lodówce maksymalnie dwa dni.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas