Jak zrobić humus z awokado?
Jeśli lubisz humus i zdrowe przekąski na pewno spodoba ci się ten przepis. Humus z awokado jest pyszny, sycący, pełen zdrowych tłuszczy. Może być serwowany jako dip do surowych warzyw lub dodatek do makaronu.
Humus z awokado jest bardzo prosty w przygotowaniu. Może stanowić doskonały zamiennik tradycyjnego śniadania, jest także idealną przekąską. Nadaje się również do makaronów, wytrawnych placków czy naleśników. Możesz skrócić czas przygotowania używając ciecierzycy z puszki. Jeśli korzystasz z suchej cieciorki wcześniej należy ją namoczyć i ugotować.
Składniki:
2 dojrzałe awokado
400 gram ugotowanej ciecierzycy lub 1 puszka
2 duże ząbki czosnku
2 łyżki tahini
sok z jednej limonki
½ łyżeczki chili w proszku
ostra papryczka
sól morska do smaku
kilka liści szpinaku lub rukoli
Opłucz i odsącz ciecierzycę. Przekrój awokado i wydrąż miąższ łyżką. Umieść składniki w blenderze. Dodaj posiekany czosnek i papryczkę oraz pozostałe przyprawy, sok z limonki i sól oraz liście rukoli. Zblenduj wszystko na gładką masę. Możesz dodać więcej przypraw w razie potrzeby. Humus podawaj od razu, gdyż najlepiej smakuje świeżo zrobiony. Przechowuj w lodówce maksymalnie dwa dni.