Jak zrobić jaja w sosie musztardowym?
Po wielkanocy w lodówce znalazłaś parę osamotnionych ugotowanych jaj. Jeśli nie masz pomysłu z nimi zrobić przychodzimy z pomocą. Prosty i szybki pomysł na obiad. Poznaj przepis na jajka sosie musztardowym.
Rzeczy, których potrzebujesz
- 8 jaj
- 2 łyżki masła
- 1/4 szklanki mąki
- 1 szklanka bulionu warzywnego
- 100ml tłustej śmietany
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 1 łyżka świeżego soku z cytryny
- 2 szczypty cukru
- 4 łyżki posiekanego kopru
W garnku ułóż jajka i zalej je wodą. Gotuj jajka przez 8-10 minut, w zależności wielkości jaj. Odstaw jajka do przestudzenia, a następnie obierz jajka ze skorupki i przekrój je na pół.
Do sporządzenia sosu potrzebujemy w garnku rozpuścić masło. Gdy masło się rozpuści dodajemy mąkę. Mieszaj by się nie przypaliło, gotuj przez 1-2 minuty i pozwól mące się odrobinę zażółcić. Zacznij dodawać po odrobinie bulion warzywny. Mieszaj żwawo, aby uniknąć powstania grudek. Dodaj śmietankę, zagotuj i mieszaj często aż sos się zagęści.
Dodaj musztardę, sok z cytryny, cukier i koperek. Zamieszaj wszystko razem. Przypraw jeszcze odrobiną soli i pieprzu. Wrzuć do sosu połówki jajek i gotuj parę minut. Podawaj z gotowanymi ziemniakami i zieloną sałatą.