Jak zrobić japońskie naleśniki?

Japońskie naleśniki to grube, puszyste i idealnie okrągłe placuszki smażone na patelni. Są proste w w wykonaniu i idealnie nadają się na niedzielne śniadanie. Wszystko czego potrzebujesz do zrobienia naleśników to okrągła foremka/wykrawacz do ciastek. Składniki znajdziesz na pewno w swojej kuchni. Wypróbuj przepis na puszyste, japońskie naleśniki.

japońskie naleśniki
japońskie naleśniki© Photogenica

Składniki:

smażenie naleśników
© Photogenica

2 jajka

3/4 szklanki maślanki

1/4 szklanki cukru pudru

½ łyżeczki ekstraktu z wanilii

½ łyżeczki soli

1 i ½ szklanki mąki

½ łyżeczki proszku do pieczenia

½ łyżeczki sody oczyszczonej

tłuszcz do smażenia

masło

puszysty naleśnik
© Photogenica

Do miski blendera wbij dwa jajka, wlej maślankę, dodaj cukier, wanilię i sól. Blenduj na najniższych obrotach przez 1-2 minuty. Dodaj pozostałe suche składniki i zblenduj ponownie. Rozgrzej patelnię na średnim ogniu. Dodaj odrobinę tłuszczu. Foremkę do ciastek wysmaruj w środku masłem i umieść na rozgrzanej patelni.

japońskie naleśniki z masłem
© Photogenica

Wlej ciasto do połowy foremki, przykryj pokrywką i smaż przez 4 minuty. Przewróć naleśnik na drugą stronę (razem z foremką), przykryj i smaż kolejne 4 minuty. Wyjmij naleśnik z formy. Powtórz czynności z pozostałym naleśnikowym ciastem. Naleśniki przykryj folią albo umieść w ciepłym piekarniku zanim usmażysz wszystkie.

Placuszki ułóż jeden na drugim. Podawaj z kawałkiem topniejącego masła, odrobiną bitej śmietany i owocami.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas