Jak zrobić jesienną sałatkę z jarmużu i dyni?
Dynie to nie tylko element charakterystycznych dekoracji na Halloween, ale także warzywo z którego można wyczarować fantastyczne ciasta i desery. Dynia również doskonale nadaje się do sałatek i zup. Jesienna sałatka z dyni i jarmużu jest prosta w wykonaniu i pięknie prezentuje się na talerzu.
Składniki
500 g pokrojonej w kostkę dyni
1 łyżka oliwy z oliwek
½ pęczka jarmużu
1 szklanka ugotowanej białej fasoli
¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich
Dressing
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka syropu klonowego
1 łyżeczka musztardy Dijon
2 łyżeczki soku z cytryny
sól i pieprz
Wykonanie
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obraną i wydrążoną dynię pokrój w kostkę. Wrzuć pokrojoną dynię na blachę do pieczenia, skrop jedną łyżką oliwy, dodaj sól i pieprz. Piecz przez około 25 minut, mieszając dynię od czasu do czasu.
W międzyczasie przygotuj dressing. Wymieszaj dokładnie oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę, cytrynę i przyprawy. Z jarmużu oberwij tylko miękkie, zielone części i wypłucz. Następnie zblanszuj liście w gorącej wodzie przez około 2 minuty. Gdy dynia jest gotowa, dodaj pozostałe składniki: fasolę i orzechy. Wymieszaj wszystko delikatnie, polej dressingiem i podawaj.