Jak zrobić jesienną sałatkę z jarmużu i dyni?

Dynie to nie tylko element charakterystycznych dekoracji na Halloween, ale także warzywo z którego można wyczarować fantastyczne ciasta i desery. Dynia również doskonale nadaje się do sałatek i zup. Jesienna sałatka z dyni i jarmużu jest prosta w wykonaniu i pięknie prezentuje się na talerzu.

jarmuż sałatka
jarmuż sałatka© Photogenica

Składniki

dynia
© Photogenica

500 g pokrojonej w kostkę dyni

1 łyżka oliwy z oliwek

½ pęczka jarmużu

1 szklanka ugotowanej białej fasoli

¼ szklanki posiekanych orzechów włoskich

Dressing

2 łyżki oliwy z oliwek

1 łyżka syropu klonowego

1 łyżeczka musztardy Dijon

2 łyżeczki soku z cytryny

sól i pieprz

Wykonanie

sałatka z dyni i jarmużu
© Photogenica

Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Obraną i wydrążoną dynię pokrój w kostkę. Wrzuć pokrojoną dynię na blachę do pieczenia, skrop jedną łyżką oliwy, dodaj sól i pieprz. Piecz przez około 25 minut, mieszając dynię od czasu do czasu.

jarmuż
© Photogenica

W międzyczasie przygotuj dressing. Wymieszaj dokładnie oliwę z oliwek, syrop klonowy, musztardę, cytrynę i przyprawy. Z jarmużu oberwij tylko miękkie, zielone części i wypłucz. Następnie zblanszuj liście w gorącej wodzie przez około 2 minuty. Gdy dynia jest gotowa, dodaj pozostałe składniki: fasolę i orzechy. Wymieszaj wszystko delikatnie, polej dressingiem i podawaj.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas