Jak zrobić klasyczną konfiturę truskawkową? Prosty przepis

Nic tak nie umili nam jesiennych i zimowych posiłków, jak świeże pieczywo z domową konfiturą truskawkową. Najlepiej zaprawić ją jeszcze w czerwcu, czyli w sezonie truskawkowym. Właśnie w tym miesiącu w sklepach znajdziemy najlepszej jakości okazy, a w dodatku w dobrej cenie. Wszystkim wielbicielom tych pysznych owoców podpowiadamy prosty przepis na klasyczną konfiturę truskawkową. Zachwyci każde podniebienie!

article cover
©123RF/PICSEL
Jak zrobić mus z mrożonych truskawek?Interia Kulinaria

Potrzebne składniki

©123RF/PICSEL

* dwa kilogramy truskawek;

* półtora kilograma cukru;

* trzy laski wanilii;

* dwie cytryny.

Powyższe składniki wypełnią osiem słoików o pojemności 250 mililitrów.

Sposób przygotowania

©123RF/PICSEL

1. Truskawki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą, osuszamy i obrywamy szypułki. Te większe warto przekroić - będzie łatwiej je zmiksować.

2. Do garnka wlewamy odrobinę wody na spód, następnie dodajemy truskawki i gotujemy na wolnym ogniu około 20 minut. Od czasu do czasu warto je wymieszać.

3. Dodajemy cukier, startą skórkę cytryny (wcześniej należy ją wyparzyć), sok z cytryny oraz starte laski wanilii. Mieszamy całość. Jeśli podczas gotowania powstanie piana, należy regularnie ją usuwać. Dzięki temu konfitura będzie klarowna.

4. Gdy wszystkie składniki dokładnie się połączą, należy zmiksować całość blenderem.

5. Konfiturę przelewamy do słoików, dobrze zakręcamy i stawiamy do góry dnem.

Pasteryzacja

Słoiki z konfiturą należy zapasteryzować. W tym celu napełniamy duży garnek wodą do około 2/3 wysokości słoika, wkładamy słoiki i gotujemy je przez około 30 minut.

Warto wiedzieć

©123RF/PICSEL

Jeśli chcemy, by konfitura była bardziej gęsta, wystarczy dłużej ją gotować. Pamiętajmy jednak, by mieszać ją od czasu do czasu, by cukier się nie przypalił.

Konfiturę najlepiej przechowywać w suchym, chłodnym i zaciemnionym miejscu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas