Jak zrobić kokosowe naleśniki?
Przygotuj pyszne, zdrowe i bezglutenowe naleśniki. Nie zawierają cukru, ani mleka krowiego, więc nadają się dla osób z nietolerancją laktozy. Mleko kokosowe jest doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Najlepiej jeśli przygotujesz je samodzielnie w domu. Mąka kokosowa zawiera największą ilość błonnika w porównaniu do innych rodzajów mąki. Natomiast olej kokosowy pomaga w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.
Składniki:
4 jaja
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
3 łyżki surowego miodu
1 szklanka mąki kokosowej
1 łyżeczka sody
½ łyżeczki soli morskiej
1 łyżeczka cynamonu
olej koksowy do smażenia
Jajka ubij w dużej misce na puszystą piankę. Dodaj mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i miód. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę kokosową, sodę, sól morską i cynamon. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.
Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju kokosowego. Wlej porcję ciasta i smaż na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. Uważaj ,bo konsystencja ciasta kokosowego różni się od tradycyjnego ciasta na naleśniki. Najlepiej smażyc małe, okrągłe placuszki.
Nalesniki podawaj z owocami, syropem klonowym i wiórkami kokoswymi