Jak zrobić kokosowe naleśniki?

Przygotuj pyszne, zdrowe i bezglutenowe naleśniki. Nie zawierają cukru, ani mleka krowiego, więc nadają się dla osób z nietolerancją laktozy. Mleko kokosowe jest doskonałym źródłem witamin i składników odżywczych. Najlepiej jeśli przygotujesz je samodzielnie w domu. Mąka kokosowa zawiera największą ilość błonnika w porównaniu do innych rodzajów mąki. Natomiast olej kokosowy pomaga w absorpcji witamin rozpuszczalnych w tłuszczach.

naleśniki kokosowe
naleśniki kokosowe© Photogenica

Składniki:

ciasto na naleśniki
© Photogenica

4 jaja

1 szklanka mleka kokosowego

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

3 łyżki surowego miodu

1 szklanka mąki kokosowej

1 łyżeczka sody

½ łyżeczki soli morskiej

1 łyżeczka cynamonu

olej koksowy do smażenia

smażenie naleśników
© Photogenica

Jajka ubij w dużej misce na puszystą piankę. Dodaj mleko kokosowe, ekstrakt waniliowy i miód. Dokładnie wymieszaj. W drugiej misce wymieszaj mąkę kokosową, sodę, sól morską i cynamon. Wsyp suche składniki do mokrych i wymieszaj.

naleśniki
© Photogenica

Rozgrzej patelnię, dodaj odrobinę oleju kokosowego. Wlej porcję ciasta i smaż na średnim ogniu, po kilka minut z każdej strony. Uważaj ,bo konsystencja ciasta kokosowego różni się od tradycyjnego ciasta na naleśniki. Najlepiej smażyc małe, okrągłe placuszki.

Nalesniki podawaj z owocami, syropem klonowym i wiórkami kokoswymi

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas