Jak zrobić koktajl detoksykujący?

Życie w przewlekłym stresie, wdychanie zanieczyszczonego powietrza, stosowanie używek oraz zajadanie się przetworzoną żywnością negatywnie oddziałują na organizm. To właśnie te czynniki niechybnie prowadzą do gromadzenia się toksyn, a ich obecność nie tylko sprawia, że jesteśmy przemęczeni, ale pogarsza się kondycja skóry, szwankuje odporność, a także narażamy na szwank wątrobę i nerki, które muszą wykonać dodatkową pracę, aby się pozbyć szkodliwych substancji. Na szczęście, można w łatwy sposób przeprowadzić detoksykację, np. za pomocą odżywczych napojów. Zatem, jak zrobić koktajl detoksykujący? Sprawdźmy!

Koktajl ze szpinaku i banana to dobry sposób na pobudzenie organizmu
Koktajl ze szpinaku i banana to dobry sposób na pobudzenie organizmu123RF/PICSEL

Dlaczego warto pić koktajl detoksykujący?

Koktajl detoksykujący to naturalny sposób na poprawę kondycji organizmu. Nietrudno do przygotować i nie trzeba posiadać w domu specjalistycznego sprzętu. Jeśli ktoś nie ma sokowirówki, można posłużyć się zwykłym blenderem albo - w przypadku niektórych przepisów - wyciskaczem do cytrusów. Co daje koktajl detoksykujący? To nie tylko sposób na orzeźwienie, ale także metoda na dostarczenie cennych substancji odżywczych: błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, które nie tylko pomogą usunąć toksyny zalegające w organizmie, ale także pobudzą metabolizm i łatwiej jest usunąć zbędne kilogramy. Zatem, jak zrobić koktajl detoksykujący?

Koktajl detoksykujący: Szpinak i banan

Koktajl detoksykujący ze szpinaku to świetny sposób na dostarczenie organizmowi przeciwutleniaczy. Jak wiadomo, te substancje pomagają szybciej pozbyć się z organizmu toksyn, a także zapobiegają nadmiernemu starzeniu się komórek organizmu. Szpinak może być dla niektórych zbyt mdły, dlatego warto dodać do niego banan, który przełamie nieprzyjemny smak i doda odrobinę słodyczy. Jak zrobić koktajl detoksykujący ze szpinakiem i bananem? Wystarczy jednego banana obrać, pokroić i wrzucić do miksera lub blendera oraz dodać szklankę szpinaku. Następnie całość zmiksować dodając pół szklanki wody. Jeśli smak nam nie odpowiada, koktajl detoksykujący można wzbogacić marchwią i jabłkiem.

Koktajl detoksykujący: Sezonowy

Koktajl można wykonać z borówki czernicy albo borówki amerykańskiej
Koktajl można wykonać z borówki czernicy albo borówki amerykańskiej

Przygotowując koktajl detoksykujący, warto sięgnąć również po sezonowe owoce. Po co warto sięgnąć? Warto rozejrzeć się za świeżymi malinami, poziomkami oraz borówkami, które właśnie wtedy są świeże i najtańsze. To właśnie one obfitują w wiele witamin, np. C, A oraz E - zaliczane do naturalnych przeciwutleniaczy. Poza tym znaleźć w nich można pektyny, które są odmianą błonnika pokarmowego. Jak zrobić koktajl detoksykujący z owoców sezonowych? Wystarczy garść malin, borówek czy poziomek zmiksować z dodatkiem innych owoców, np. połowy jabłka, marchwi czy gruszki. Do całości warto dodać odrobinę wody. Np. tak, jak w przypadku koktajlu szpinakowego, pół szklanki.

Jak stosować koktajle detoksykujące?

Koktajle detoksykujące są dobrym sposobem na rozpoczęcie dnia. Warto pić je często, np. trzy razy w tygodniu, na czczo. Jednak, aby uzyskać wymierne rezultaty, warto połączyć ich stosowanie ze zmianą stylu życia. Warto włączyć minimalną aktywność fizyczną w rytm dnia, zmienić niektóre przyzwyczajenia żywieniowe (rezygnacja z żywności przetworzonej i tłustej), a także zrezygnować z używek: palenia papierosów oraz picia alkoholu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas