Jak zrobić koktajl detoksykujący?

Życie w przewlekłym stresie, wdychanie zanieczyszczonego powietrza, stosowanie używek oraz zajadanie się przetworzoną żywnością negatywnie oddziałują na organizm. To właśnie te czynniki niechybnie prowadzą do gromadzenia się toksyn, a ich obecność nie tylko sprawia, że jesteśmy przemęczeni, ale pogarsza się kondycja skóry, szwankuje odporność, a także narażamy na szwank wątrobę i nerki, które muszą wykonać dodatkową pracę, aby się pozbyć szkodliwych substancji. Na szczęście, można w łatwy sposób przeprowadzić detoksykację, np. za pomocą odżywczych napojów. Zatem, jak zrobić koktajl detoksykujący? Sprawdźmy!

Koktajl ze szpinaku i banana to dobry sposób na pobudzenie organizmu
Koktajl ze szpinaku i banana to dobry sposób na pobudzenie organizmu123RF/PICSEL

Dlaczego warto pić koktajl detoksykujący?

Koktajl detoksykujący to naturalny sposób na poprawę kondycji organizmu. Nietrudno do przygotować i nie trzeba posiadać w domu specjalistycznego sprzętu. Jeśli ktoś nie ma sokowirówki, można posłużyć się zwykłym blenderem albo - w przypadku niektórych przepisów - wyciskaczem do cytrusów. Co daje koktajl detoksykujący? To nie tylko sposób na orzeźwienie, ale także metoda na dostarczenie cennych substancji odżywczych: błonnika pokarmowego oraz antyoksydantów, które nie tylko pomogą usunąć toksyny zalegające w organizmie, ale także pobudzą metabolizm i łatwiej jest usunąć zbędne kilogramy. Zatem, jak zrobić koktajl detoksykujący?

Napój detoksykacyjny - jak go zrobić w domu?Interia Kulinaria

Koktajl detoksykujący: Szpinak i banan

Koktajl detoksykujący ze szpinaku to świetny sposób na dostarczenie organizmowi przeciwutleniaczy. Jak wiadomo, te substancje pomagają szybciej pozbyć się z organizmu toksyn, a także zapobiegają nadmiernemu starzeniu się komórek organizmu. Szpinak może być dla niektórych zbyt mdły, dlatego warto dodać do niego banan, który przełamie nieprzyjemny smak i doda odrobinę słodyczy. Jak zrobić koktajl detoksykujący ze szpinakiem i bananem? Wystarczy jednego banana obrać, pokroić i wrzucić do miksera lub blendera oraz dodać szklankę szpinaku. Następnie całość zmiksować dodając pół szklanki wody. Jeśli smak nam nie odpowiada, koktajl detoksykujący można wzbogacić marchwią i jabłkiem.

Koktajl detoksykujący: Sezonowy

Koktajl można wykonać z borówki czernicy albo borówki amerykańskiej
Koktajl można wykonać z borówki czernicy albo borówki amerykańskiej123RF/PICSEL

Przygotowując koktajl detoksykujący, warto sięgnąć również po sezonowe owoce. Po co warto sięgnąć? Warto rozejrzeć się za świeżymi malinami, poziomkami oraz borówkami, które właśnie wtedy są świeże i najtańsze. To właśnie one obfitują w wiele witamin, np. C, A oraz E - zaliczane do naturalnych przeciwutleniaczy. Poza tym znaleźć w nich można pektyny, które są odmianą błonnika pokarmowego. Jak zrobić koktajl detoksykujący z owoców sezonowych? Wystarczy garść malin, borówek czy poziomek zmiksować z dodatkiem innych owoców, np. połowy jabłka, marchwi czy gruszki. Do całości warto dodać odrobinę wody. Np. tak, jak w przypadku koktajlu szpinakowego, pół szklanki.

Jak stosować koktajle detoksykujące?

Koktajle detoksykujące są dobrym sposobem na rozpoczęcie dnia. Warto pić je często, np. trzy razy w tygodniu, na czczo. Jednak, aby uzyskać wymierne rezultaty, warto połączyć ich stosowanie ze zmianą stylu życia. Warto włączyć minimalną aktywność fizyczną w rytm dnia, zmienić niektóre przyzwyczajenia żywieniowe (rezygnacja z żywności przetworzonej i tłustej), a także zrezygnować z używek: palenia papierosów oraz picia alkoholu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas