Jak zrobić łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą niegdyś królowały na wigilijnym stole. Ta wigilijna potrawa przeszła do naszej codziennej kuchni. Można ją teraz spotkać częściej na naszym stole w ciągu roku. Godzi się łazanki przywrócić na świąteczny stół. Przepis na łazanki z makaronem wykonanym samodzielnie dalej w poradzie:
Rzeczy, których potrzebujesz
* 250g mąki
* 3 jajka
* 2 łyżki masła
* sól, pieprz
* główka kapusty
* cebula
Kapustę drobno posiekać, ugotować i odsączyć. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na maśle, dodać kapustę sól i pieprz. Dusić razem około 15 minut pod przykryciem.
Ciasto na łazanki
Ciasto na makaron można zrobić samemu, przygotowując ciasto. Zagnieść mąkę i jaja na twarde ciasto. Cienko rozwałkować, gdy troszkę przeschnie, pokroić na łazanki. Gotować w solonej wodzie, odcedzić, wymieszać z masłem.
Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Ułożyć warstwami łazanki i kapustę. Na wierzch położyć parę plasterków masła. Zapiec w piekarniku. Do kapusty można dodać posiekane i ugotowane grzyby lub posiekane jaka gotowane na twardo.