Jak zrobić łazanki z kapustą

Łazanki z kapustą niegdyś królowały na wigilijnym stole. Ta wigilijna potrawa przeszła do naszej codziennej kuchni. Można ją teraz spotkać częściej na naszym stole w ciągu roku. Godzi się łazanki przywrócić na świąteczny stół. Przepis na łazanki z makaronem wykonanym samodzielnie dalej w poradzie:

Łazanki z kapustą
Łazanki z kapustą© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

* 250g mąki

* 3 jajka

* 2 łyżki masła

* sól, pieprz

* główka kapusty

* cebula

Kapusta na łazanki
© Photogenica

Kapustę drobno posiekać, ugotować i odsączyć. Drobno posiekaną cebulę zrumienić na maśle, dodać kapustę sól i pieprz. Dusić razem około 15 minut pod przykryciem.

Ciasto na łazanki

Ciasto na łazanki
© Photogenica

Ciasto na makaron można zrobić samemu, przygotowując ciasto. Zagnieść mąkę i jaja na twarde ciasto. Cienko rozwałkować, gdy troszkę przeschnie, pokroić na łazanki. Gotować w solonej wodzie, odcedzić, wymieszać z masłem.

Łazanki
© Photogenica

Żaroodporne naczynie wysmarować masłem. Ułożyć warstwami łazanki i kapustę. Na wierzch położyć parę plasterków masła. Zapiec w piekarniku. Do kapusty można dodać posiekane i ugotowane grzyby lub posiekane jaka gotowane na twardo.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas