Jak zrobić lukier do pączków? Poznaj babciny patent

Jak zrobić lukier do pączków? Poznaj sprawdzony przepis
Jak zrobić lukier do pączków? Poznaj sprawdzony przepis©123RF/PICSEL

Domowe frykasy nie mają sobie równych

Jak zrobić lukier z cukru pudru na pączki? Wersja podstawowa

Zastąp wodę sokiem z cytryny. Lukier będzie miał przyjemniejszy smak
Zastąp wodę sokiem z cytryny. Lukier będzie miał przyjemniejszy smak123RF/PICSEL
  • jednej szklanki cukru pudru 
  • jednej łyżki ciepłej wody
  1. Cukier puder przesiej do miski. Dzięki temu unikniesz grudek, a gotowy lukier zyska jednolitą, aksamitną konsystencję.
  2. Dolej wodę i energicznie ucieraj.
  3. Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, dolewaj małymi porcjami wodę. Gdy uznasz, że jest zbyt rzadki i będzie spływał z wypieków, dodaj cukier puder i ponownie wszystko wymieszaj.
  4. Lukier nakładaj na pączki od razu. Palce lizać - dosłownie i w przenośni!
Jak zrobić pieczonego banana z czekoladą?Interia KulinariaInteria Kulinaria

Jak zrobić lukier cytrynowy?

Zobacz również:

    Sposoby na kolorowy lukier do pączków i nie tylko

    Lukier nada ciastkom bajkowy wygląd
    Lukier nada ciastkom bajkowy wygląd123RF/PICSEL
    • Żółty lukier: Sok z cytryny delikatnie zabarwi polewę. Jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym efekcie, dodaj małą szczyptę kurkumy.
    • Pomarańczowy lukier: W tym przypadku pomoże kilka kropel soku z marchwi.
    • Różowy lub czerwony lukier: Przyda się odrobina soku z buraka, wiśni albo aronii.
    • Zielony lukier: Użyj niewielkiej ilości ugotowanego i zmiksowanego szpinaku lub wyciśniętego z warzywa soku. Ciekawym rozwiązaniem są także zblendowane liście mięty.
    • Pamiętaj, że wymienione składniki do lukru należy dodawać w minimalnych ilościach. Nie musisz więc martwić się o ich wpływ na smak. Polewa do pączków z całą pewnością nie będzie smakować jak surówka!