Jak zrobić lukier do pączków? Poznaj babciny patent
Pączek udekorowany gęstym, słodkim i aromatycznym lukrem to przysmak, któremu trudno się oprzeć. Biała polewa podnosi walory smakowe, a jednocześnie stanowi także niezwykle kuszącą dekorację pączków. Dobry przepis na lukier warto mieć pod ręką nie tylko w karnawale. Wykorzystać go można także do innych wypieków niezależnie od okazji. Zobacz, jak zrobić lukier krok po kroku. Potrzebujesz do tego tylko dwóch składników!
Spis treści:
Domowe frykasy nie mają sobie równych
Choć pączki w najróżniejszych odsłonach kupić można w dowolnej cukierni, nic nie smakuje tak samo dobrze, jak smakołyki przygotowane samodzielnie. Satysfakcja to najlepsza przyprawa! Poza tym, czy jest sens stać w długich kolejkach, które ustawiają się przed sklepami w tłusty czwartek? Biorąc na warsztat ten kultowy przysmak, nie zapomnij o detalach. Domowy lukier to najlepsze zwieńczenie własnoręcznie przygotowanych pączków.
Jak zrobić lukier z cukru pudru na pączki? Wersja podstawowa
Do przygotowania lukru potrzebujesz:
- jednej szklanki cukru pudru
- jednej łyżki ciepłej wody
Jak z tych dwóch prostych składników przygotować lukier do pączków?
- Cukier puder przesiej do miski. Dzięki temu unikniesz grudek, a gotowy lukier zyska jednolitą, aksamitną konsystencję.
- Dolej wodę i energicznie ucieraj.
- Jeśli lukier okaże się zbyt gęsty, dolewaj małymi porcjami wodę. Gdy uznasz, że jest zbyt rzadki i będzie spływał z wypieków, dodaj cukier puder i ponownie wszystko wymieszaj.
- Lukier nakładaj na pączki od razu. Palce lizać - dosłownie i w przenośni!
Jak zrobić lukier cytrynowy?
Domowy lukier do pączków ma jeszcze jeden atut: daje bardzo szerokie pole do popisu dla wszystkich kucharzy, którzy chcieliby urozmaicić jego smak i aromat! Co powiesz na cytrusowe nuty? Wodę zastąp sokiem z cytryny. Bardzo dobrze sprawdzi się również pomarańczowy. Do lukru pod koniec ucierania możesz dorzucić nawet kandyzowaną skórkę pomarańczy. W oczach bliskich zostaniesz profesjonalnym cukiernikiem.
Sposoby na kolorowy lukier do pączków i nie tylko
Jeśli masz ochotę na jeszcze większą zabawę w kuchni, przygotuj lukier w różnych kolorach. Możesz do tego użyć barwników spożywczych, ale z powodzeniem wykorzystasz bardziej naturalne metody. Istnieje gros produktów, które ułatwią to zadanie! Istnieje duże prawdopodobieństwo, że część z nich masz już we własnej kuchni.
- Żółty lukier: Sok z cytryny delikatnie zabarwi polewę. Jeśli zależy ci na bardziej wyrazistym efekcie, dodaj małą szczyptę kurkumy.
- Pomarańczowy lukier: W tym przypadku pomoże kilka kropel soku z marchwi.
- Różowy lub czerwony lukier: Przyda się odrobina soku z buraka, wiśni albo aronii.
- Zielony lukier: Użyj niewielkiej ilości ugotowanego i zmiksowanego szpinaku lub wyciśniętego z warzywa soku. Ciekawym rozwiązaniem są także zblendowane liście mięty.
- Pamiętaj, że wymienione składniki do lukru należy dodawać w minimalnych ilościach. Nie musisz więc martwić się o ich wpływ na smak. Polewa do pączków z całą pewnością nie będzie smakować jak surówka!