Jak zrobić lukier do świątecznego ciasta?

Wielkanoc to nie lada gratka dla wszystkich łasuchów, ponieważ wtedy stoły uginają się od ogromnych ilości rarytasów, na których już sam widok cieknie ślinka. Oczywiście, oprócz sałatki jarzynowej, żurku i białej kiełbasy, nie może zabraknąć wyśmienitych ciast. Przepisy na baby, mazurki czy serniki gospodynie domowe mają w małym palcu, ale jeśli nie mamy takich zdolności, to nawet poczciwy murzynek może zagościć w wielkanocnym menu. Ale jak nadać mu świątecznego charakteru? Wystarczy przygotować lukier, który będzie bazą do różnorakich ozdób. Jeśli nie wiemy, jak go przyrządzić, spieszymy z pomocą. Przygotowanie lukru do świątecznych ciast jest banalne.

Lukier przygotujesz dosłownie w kilka minut
Lukier przygotujesz dosłownie w kilka minut123RF/PICSEL

Jak zrobić lukier?

Przygotowanie lukru do wielkanocnych ciast nie wymaga ogromnej wprawy i z jego wykonaniem poradzi sobie nawet osoba, która na co dzień stroni od przebywania w kuchni. Sekretem są wyłącznie dwa składniki: cukier puder i woda. Duet ten jest niezastąpiony, bo dosłownie w kilka chwil otrzymamy masę, która nie tylko ozdobi ciasto, ale także nada domowemu wypiekowi wyjątkowego charakteru.

Proporcje

Żeby przygotować lukier, trzeba znać proporcje: nie są trudne do zapamiętania. Wystarczą trzy łyżki wody i dziesięć łyżek cukru pudru, które trzeba połączyć ze sobą w misce. Na szczęście, do łączenia składników nie trzeba używać mieszadeł, czy trzepaczek, ponieważ zwykła łyżka poradzi sobie z zadaniem wyśmienicie.

Jednak trzeba wiedzieć, że warto trzymać się kilku zasad. Mieszanie powinno trwać kilka minut. Im dłużej łączymy składniki, tym lukier wyjdzie gładszy. Kiedy już go wykonamy, warto od razu dekorować nim nasze świąteczne ciasto, ponieważ błyskawicznie zastyga.

Sprytne zamienniki

Zastąp wodę sokiem z cytryny. Lukier będzie miał przyjemniejszy smak
Zastąp wodę sokiem z cytryny. Lukier będzie miał przyjemniejszy smak123RF/PICSEL

Jeśli mamy ochotę na eksperymentowanie w kuchni, to zmiana jednego składnika w lukrze może być dobrym początkiem do kulinarnej przygody. Zamiast wody, można użyć trzech łyżek soku z cytryny lub pomarańczy. Jednak zanim zaczniemy mieszać je z cukrem pudrem, warto przelać je przez sitko, aby mieć pewność, że do miski nie dostanie się cząstka owocu - wtedy lukier na pewno będzie gładki.

To nie koniec zdobienia

Czasami sam lukier może nie wystarczyć do tego, aby uzyskać wyrafinowane ozdoby na wielkanocne ciasto. Ale polanie go na powierzchni, może stanowić praktyczną bazę do umieszczenia innych ozdób. Jeśli nie mamy pomysłu na udekorowanie ciasta, warto sięgnąć po płatki migdałów lub rodzinki, które można ustawić tak, by imitowały bazie. Taka prosta ozdoba sprawi, że ciasto z całą pewnością nabierze wielkanocnego charakteru.

Polecamy także:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas