Jak zrobić mięso w słoiku?

Mięso w słoiku jest daniem uniwersalnym i może być podawane na wiele sposobów
Mięso w słoiku jest daniem uniwersalnym i może być podawane na wiele sposobów123RF/PICSEL

Dlaczego warto przygotować mięso w słoiku?

Przepis na mięso w słoiku

Zrobienie mięsa w słoiku zajmie ci niewiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni
Zrobienie mięsa w słoiku zajmie ci niewiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni123RF/PICSEL
  • 60 dag podgardla,
  • 70-80 dag łopatki,
  • 50 dag boczku,
  • 70 dag karczku,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 1 główka czosnku,
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz.
  1. Na początku umyj dokładnie wszystkie mięsa i pokrój w kostkę.
  2. Dodaj do mięsa półtorej łyżki soli, jedną łyżeczkę majeranku oraz posiekane ząbki czosnku i ziele angielskie, a także liść laurowy. Na końcu dołóż łyżeczkę pieprzu i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na noc do lodówki.
  3. Na następny dzień przełóż mięso do słoików, upychając je ciasno. Dzięki temu lepiej się zamarynuje. Do środka wlej też pięć łyżek letniej wody.
  4. Ostatni krok to gotowanie mięsa w słoikach. Zakręć mocno wieczka i wstaw naczynia do większego garnka. Następnie zalej je zimną wodą na ¾ wysokości słoików. Gotuj przez półtorej godziny, kolejnego dnia powtórz tę czynność. Mięso przechowuj w zimnym i suchym miejscu, natomiast po otwarciu trzymaj w lodówce. Smacznego!
Wyjątkowy sposób na mięso mieloneInteria Kulinaria

Z czym podawać mięso w słoiku?

Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?