Jak zrobić mięso w słoiku?
Mięso w słoiku jest specjałem naszych babć i z pewnością dużo osób kojarzy je z czasów dzieciństwa. Zrobione samodzielnie przetwory mięsne są pozbawione szkodliwych substancji oraz konserwantów. Ponadto przysmak ten można podawać na wiele sposobów. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić mięso w słoiku w domowym zaciszu.
Spis treści:
Dlaczego warto przygotować mięso w słoiku?
Danie to z pewnością oczaruje twoich gości oraz domowników. Samodzielne przygotowanie mięsa w słoiku jest zdrowe, ponieważ danie składa się z naturalnych składników. Ponadto możesz przyprawić je według swoich preferencji smakowych, dodając do przetworów np. majeranek, sól czy czosnek. Mięso w słoiku będzie idealnym rozwiązaniem na wycieczki i dalekie wyjazdy.
Polecamy: Jak zrobić wegański majonez?
Przepis na mięso w słoiku
Poniższy przepis na mięso w słoiku jest prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w potrzebne składniki, zakasać rękawy i możesz przejść do przyrządzania pysznej potrawy.
Składniki:
- 60 dag podgardla,
- 70-80 dag łopatki,
- 50 dag boczku,
- 70 dag karczku,
- 8 kulek ziela angielskiego,
- 5 liści laurowych,
- 1 główka czosnku,
- przyprawy: majeranek, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
- Na początku umyj dokładnie wszystkie mięsa i pokrój w kostkę.
- Dodaj do mięsa półtorej łyżki soli, jedną łyżeczkę majeranku oraz posiekane ząbki czosnku i ziele angielskie, a także liść laurowy. Na końcu dołóż łyżeczkę pieprzu i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na noc do lodówki.
- Na następny dzień przełóż mięso do słoików, upychając je ciasno. Dzięki temu lepiej się zamarynuje. Do środka wlej też pięć łyżek letniej wody.
- Ostatni krok to gotowanie mięsa w słoikach. Zakręć mocno wieczka i wstaw naczynia do większego garnka. Następnie zalej je zimną wodą na ¾ wysokości słoików. Gotuj przez półtorej godziny, kolejnego dnia powtórz tę czynność. Mięso przechowuj w zimnym i suchym miejscu, natomiast po otwarciu trzymaj w lodówce. Smacznego!
Z czym podawać mięso w słoiku?
Mięso w słoiku jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad, kiedy goście niespodziewanie zapukali do twoich drzwi. Wystarczy je podgrzać i podać razem z ziemniakami i surówką. Oczywiście kombinacji może być wiele, a sposób podawania zależy wyłącznie od twojej inwencji twórczej i upodobań smakowych.
Zobacz też: