Jak zrobić mięso w słoiku?

Mięso w słoiku jest specjałem naszych babć i z pewnością dużo osób kojarzy je z czasów dzieciństwa. Zrobione samodzielnie przetwory mięsne są pozbawione szkodliwych substancji oraz konserwantów. Ponadto przysmak ten można podawać na wiele sposobów. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić mięso w słoiku w domowym zaciszu.

Mięso w słoiku jest daniem uniwersalnym i może być podawane na wiele sposobów
Mięso w słoiku jest daniem uniwersalnym i może być podawane na wiele sposobów123RF/PICSEL

Dlaczego warto przygotować mięso w słoiku?

Danie to z pewnością oczaruje twoich gości oraz domowników. Samodzielne przygotowanie mięsa w słoiku jest zdrowe, ponieważ danie składa się z naturalnych składników. Ponadto możesz przyprawić je według swoich preferencji smakowych, dodając do przetworów np. majeranek, sól czy czosnek. Mięso w słoiku będzie idealnym rozwiązaniem na wycieczki i dalekie wyjazdy.

Przepis na mięso w słoiku

Zrobienie mięsa w słoiku zajmie ci niewiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni
Zrobienie mięsa w słoiku zajmie ci niewiele czasu, a goście z pewnością będą zachwyceni123RF/PICSEL

Poniższy przepis na mięso w słoiku jest prosty i szybki w wykonaniu. Wystarczy tylko zaopatrzyć się w potrzebne składniki, zakasać rękawy i możesz przejść do przyrządzania pysznej potrawy.

Składniki:

  • 60 dag podgardla,
  • 70-80 dag łopatki,
  • 50 dag boczku,
  • 70 dag karczku,
  • 8 kulek ziela angielskiego,
  • 5 liści laurowych,
  • 1 główka czosnku,
  • przyprawy: majeranek, sól, pieprz.

Sposób przygotowania:

  1. Na początku umyj dokładnie wszystkie mięsa i pokrój w kostkę.
  2. Dodaj do mięsa półtorej łyżki soli, jedną łyżeczkę majeranku oraz posiekane ząbki czosnku i ziele angielskie, a także liść laurowy. Na końcu dołóż łyżeczkę pieprzu i wszystkie składniki dokładnie wymieszaj, a następnie odstaw na noc do lodówki.
  3. Na następny dzień przełóż mięso do słoików, upychając je ciasno. Dzięki temu lepiej się zamarynuje. Do środka wlej też pięć łyżek letniej wody.
  4. Ostatni krok to gotowanie mięsa w słoikach. Zakręć mocno wieczka i wstaw naczynia do większego garnka. Następnie zalej je zimną wodą na ¾ wysokości słoików. Gotuj przez półtorej godziny, kolejnego dnia powtórz tę czynność. Mięso przechowuj w zimnym i suchym miejscu, natomiast po otwarciu trzymaj w lodówce. Smacznego!

Z czym podawać mięso w słoiku?

Mięso w słoiku jest świetnym rozwiązaniem na szybki obiad, kiedy goście niespodziewanie zapukali do twoich drzwi. Wystarczy je podgrzać i podać razem z ziemniakami i surówką. Oczywiście kombinacji może być wiele, a sposób podawania zależy wyłącznie od twojej inwencji twórczej i upodobań smakowych.

Zobacz też:

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas