Jak zrobić mleko skondensowane?
Mleko skondensowane, kto o nim nie słyszał, a kto nie próbował. Chyba nie ma nikogo, kto mógłby odmówić takiego przysmaku. Stosowany do przygotowania wielu ciast i deserów, począwszy od serników poprzez krówki i toffi, aż do pysznych koktajli. Przygotowaliśmy prosty przepis na skondensowane mleko, które z łatwością sporządzisz we własnej kuchni. Używaj tego przepisu, wtedy kiedy potrzebujesz. Oto jak go przygotować.
Rzeczy, których potrzebujesz
* 1 ½ szklanki mleka
* ½ szklanki cukru
Zmieszaj mleko z cukrem razem w średnim garnku. Zagotuj mleko, doprowadź do wrzenia. Mieszaj mleko od czasu do czasu.
Zmniejsz ogień i gotuj mleka jeszcze około godziny. Mieszając okazjonalnie. Pozwól mleku zredukować swoją objętość. Gdy mleko zmieni kolor w odcień kości słoniowej i będzie go około połowy szklanki, zsuń z ognia.
Przelej do pojemniczka z pokrywką. Do czasu użycia przechowuj w lodówce. Tak przygotowane mleko skondensowane będzie przydatne do spożycia do tej samej daty mleka z którego zostało sporządzone.