Jak zrobić pieczoną owsiankę?
Zima daje się wszystkim we znaki. Jak przygotować ciepłe i sycące śniadanie w zimowy poranek? Pieczona owsianka wydaję się znakomitym rozwiązaniem. Jest łatwa do wykonania i smakuje bajecznie. Pieczoną owsiankę możesz również przygotować na kolację lub drugie śniadanie. Jabłka, podane w przepisie możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami.
Składniki:
2 szklanki płatków owsianych
1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich
2 łyżeczki mielonego cynamonu
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ziaren konopi
½ łyżeczki soli
1 i ¾ mleka roślinnego
1 i ½ łyżki roztopionego masła
2 jabłka
2 łyżeczki brązowego cukru
2 jajka
1/3 szklanki syropu klonowego
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Natłuść naczynie do zapiekania i wysyp bułką tartą. W dużej misce połącz płatki owsiane, włoskie orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, nasiona konopi i sól. W drugiej misce połącz mleko, masło, jajka, syrop klonowy i wanilię. Jedno jabłko pokrój w kostkę i wysyp na dnie blaszki.
Przykryj pokrojone jabłko równomiernie suchą mieszanką. Następnie wylej na to masę mleczno - jajeczną. Delikatnie dociśnij łyżką wszystkie składniki. Drugie jabłko pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu owsianki. Wszystko posyp cukrem. Owsiankę zapiekaj przez około 40 - 45 minut. Serwuj gorącą. Przed podaniem możesz polać owsiankę syropem klonowym.