Jak zrobić pieczoną owsiankę?

Zima daje się wszystkim we znaki. Jak przygotować ciepłe i sycące śniadanie w zimowy poranek? Pieczona owsianka wydaję się znakomitym rozwiązaniem. Jest łatwa do wykonania i smakuje bajecznie. Pieczoną owsiankę możesz również przygotować na kolację lub drugie śniadanie. Jabłka, podane w przepisie możesz zastąpić innymi ulubionymi owocami.

pieczona owsianka
pieczona owsianka© Photogenica

Składniki:

siekane jabłka
© Photogenica

2 szklanki płatków owsianych

1/3 szklanki siekanych orzechów włoskich

2 łyżeczki mielonego cynamonu

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżeczka ziaren konopi

½ łyżeczki soli

1 i ¾ mleka roślinnego

1 i ½ łyżki roztopionego masła

2 jabłka

2 łyżeczki brązowego cukru

2 jajka

1/3 szklanki syropu klonowego

2 łyżeczki ekstraktu z wanilii

owsianka
© Photogenica

Nagrzej piekarnik do 190 stopni. Natłuść naczynie do zapiekania i wysyp bułką tartą. W dużej misce połącz płatki owsiane, włoskie orzechy, cynamon, proszek do pieczenia, nasiona konopi i sól. W drugiej misce połącz mleko, masło, jajka, syrop klonowy i wanilię. Jedno jabłko pokrój w kostkę i wysyp na dnie blaszki.

owsianka z piekarnika
© Photogenica

Przykryj pokrojone jabłko równomiernie suchą mieszanką. Następnie wylej na to masę mleczno - jajeczną. Delikatnie dociśnij łyżką wszystkie składniki. Drugie jabłko pokrój w plasterki i ułóż na wierzchu owsianki. Wszystko posyp cukrem. Owsiankę zapiekaj przez około 40 - 45 minut. Serwuj gorącą. Przed podaniem możesz polać owsiankę syropem klonowym.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas