Jak zrobić pieczone banany z masłem słonecznikowym na śniadanie?
Pieczone masło słonecznikowe jest szalenie łatwe do wykonania. Stanowi idealny dodatek do pysznego śniadania. Najlepiej serwować je z pieczonymi bananami i pieczywem.
Masło słonecznikowe:
2 szklanki surowych nasion słonecznika
5 łyżek oleju słonecznikowego
¼ łyżeczki soli morskiej
½ łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżki syropu klonowego
Kanapki:
2 łyżki masła słonecznikowego
2 kromki pełnoziarnistego pieczywa
1 mały banan
½ łyżeczki brązowego cukru
¼ łyżeczki cynamonu
szczypta soli
Wykonanie:
Rozgrzej piekarnik do 160 stopni. Na dużą blachę wysyp nasiona i piecz przez około 8 minut, mieszając od czasu do czasu. Przesyp uprażone nasiona słonecznika do blendera i miksuj. Następnie dodaj wanilię, sól i jedną łyżeczkę oleju. Miksuj przez kolejne 3 minuty. Dodaj 4 łyżki oleju i 2 łyżki syropu klonowego. Miksuj przez 7 minut, aż konsystencja będzie kremowa. Masło przechowuj w szczelnym pojemniku lub szklanym słoiku przez dwa tygodnie.
Obierz banana ze skórki. Zmieszaj ½ łyżeczki brązowego cukru z cynamonem i solą. Pokrój banana wzdłuż na plastry. Posmaruj olejem i posyp cukrem cynamonowym. Zawiń w folię i piecz przez 10 – 12 minut na złoty kolor. Podpiecz kromki chleba z jednej strony, posmaruj masłem słonecznikowym i opiekaj z drugiej strony. Wyłóż na wierzch pieczone banany, przykryj drugą kromką chleba i podawaj.
Uwagi: Zamiast oleju słonecznikowego możesz użyć oleju kokosowego.