Jak zrobić pieczone marchewki?
Z minimalnej ilości składników możesz przygotować smakowity posiłek. Pieczona marchewka z karmelizowaną skórką to potrawa lekka i prosta.
Składniki:
pół kilo marchwi
3 łyżki oliwy
3 łyżki miodu
¾ łyżki mielonego kminu rzymskiego
½ łyżeczki soli
¼ łyżeczki mielonego pieprzu
Rozgrzej piekarnik do 200 stopni. Blaszkę do pieczenia wyłóż folią aluminiową. Umyj marchewki. Odetnij zieloną część i obierz ze skórki. W misce wymieszaj oliwę, miód, kumin, sól i pieprz. Zanurz dokładnie każdą marchewkę, tak żeby była równomiernie pokryta cieczą.
Ułóż marchewki na blasze, jedna koło drugiej. Skrop marynatą, jeśli została. Piecz około 30 minut, aż delikatnie skarmelizują się. W połowie czasu pieczenia obróć na drugą stronę. Podawaj na gorąco. Dopraw solą i pieprzem jeśli jest to konieczne.