Jak zrobić pikantne placki kukurydziane?
Placuszki kukurydziane są pyszne, lekko pikantne i łatwe w przygotowaniu. Podane z sosem doskonale nadają się na obiad wegetariański, mogą również stanowić samodzielną przekąskę.
Składniki
( przepis na 40 porcji)
1 i ¼ szklanki kaszy kukurydzianej
1 i ¼ szklanki mąki
2 łyżeczki pieprzu cayenne
1 łyżeczka soli
1 łyżeczka pieprzu
½ szklanki mleka
2 duże jajka
pół kostki roztopionego masła
2 szklanki zblendowanej kukurydzy z puszki
olej do smażenia
W dużej misce wymieszaj kaszę kukurydzianą, mąkę, pieprz cayenne, sól i pieprz.
W drugie misce połącz mleko, masło i jajka. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.
Dodaj zblendowaną kukurydzę i ponownie dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę nakładaj ciasto łyżką na patelnię. Smaż na złoty kolor z obu stron. Wyjmij placuszki z oleju i odsącz nadmiar tłuszczu. Podawaj z ketchupem lub ulubionym sosem.