Jak zrobić pikantne placki kukurydziane?

Placuszki kukurydziane są pyszne, lekko pikantne i łatwe w przygotowaniu. Podane z sosem doskonale nadają się na obiad wegetariański, mogą również stanowić samodzielną przekąskę.

placuszki kukurydziane
placuszki kukurydziane© Photogenica

Składniki

kasza kukurydziana
© Photogenica

( przepis na 40 porcji)

1 i ¼ szklanki kaszy kukurydzianej

1 i ¼ szklanki mąki

2 łyżeczki pieprzu cayenne

1 łyżeczka soli

1 łyżeczka pieprzu

½ szklanki mleka

2 duże jajka

pół kostki roztopionego masła

2 szklanki zblendowanej kukurydzy z puszki

olej do smażenia

placuszki kukurydziane
© Photogenica

W dużej misce wymieszaj kaszę kukurydzianą, mąkę, pieprz cayenne, sól i pieprz.

W drugie misce połącz mleko, masło i jajka. Do suchych składników dodaj mokre i dokładnie wymieszaj.

placuszki kukurydziane
© Photogenica

Dodaj zblendowaną kukurydzę i ponownie dokładnie wymieszaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Gdy osiągnie odpowiednią temperaturę nakładaj ciasto łyżką na patelnię. Smaż na złoty kolor z obu stron. Wyjmij placuszki z oleju i odsącz nadmiar tłuszczu. Podawaj z ketchupem lub ulubionym sosem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas