Jak zrobić podudzia kurczaka marynowane w maślance na grilla?
Ach, ten rozchodzący się smakowity aromat pieczonego kurczaka. Któż nie pobiegł wodzony tym zapachem. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na grillowanego kurczaka. Dzięki marynowaniu mięsa w maślance jest kruche i delikatne. Przepis znajdziesz w dalszych odsłonach artykułu.
Rzeczy, których potrzebujesz
- 1,5kg podudzia kurczaka
- 3 szklanki maślanki
- 6 ząbków czosnku
- 2 szalotki
- 1 łyżka przypraw włoskich
- 2 łyżeczki soli
- 1 łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach
W średniej wielkości misce łączymy ze sobą maślankę, czosnek, szalotki i przyprawy. Mieszamy całość, by smaki się wymieszały. Przelej marynatę do pojemnika i włóż podudzia kurczaka.
Jeśli nie lubisz lub nie masz podudzi, świetnie sprawdzą się również udka kurczaka. Zamykamy pojemnik i wstawiam do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub na noc. Wyjmij kurczaka na 30 minut przed grillowaniem.
Na rozgrzanym grillu układamy kurczaka. Marynatę możemy wylać. Przykryj grill i piecz. Odwracaj okazjonalnie. Po 30-40 minutach kurczak powinien być gotowy.