Jak zrobić podudzia kurczaka marynowane w maślance na grilla?

Ach, ten rozchodzący się smakowity aromat pieczonego kurczaka. Któż nie pobiegł wodzony tym zapachem. Przedstawiamy wyjątkowy przepis na grillowanego kurczaka. Dzięki marynowaniu mięsa w maślance jest kruche i delikatne. Przepis znajdziesz w dalszych odsłonach artykułu.

podudzia kurczaka
podudzia kurczaka© Photogenica

Rzeczy, których potrzebujesz

  • 1,5kg podudzia kurczaka
  • 3 szklanki maślanki
  • 6 ząbków czosnku
  • 2 szalotki
  • 1 łyżka przypraw włoskich
  • 2 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 1 łyżeczka papryki suszonej w płatkach
marynowane podudzia
© Photogenica

W średniej wielkości misce łączymy ze sobą maślankę, czosnek, szalotki i przyprawy. Mieszamy całość, by smaki się wymieszały. Przelej marynatę do pojemnika i włóż podudzia kurczaka.

podudzia w maślance
© Photogenica

Jeśli nie lubisz lub nie masz podudzi, świetnie sprawdzą się również udka kurczaka. Zamykamy pojemnik i wstawiam do lodówki na przynajmniej 4 godziny lub na noc. Wyjmij kurczaka na 30 minut przed grillowaniem.

marynowane podudzia
© Photogenica

Na rozgrzanym grillu układamy kurczaka. Marynatę możemy wylać. Przykryj grill i piecz. Odwracaj okazjonalnie. Po 30-40 minutach kurczak powinien być gotowy.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas