Jak zrobić pyszną lemoniadę na upał? Pięć propozycji

W letnie, upalne dni nie marzymy tak mocno o niczym innym jak o odrobinie orzeźwienia. Oprócz zimnego prysznica pomóc może pyszna, domowa lemoniada, która doskonale nawodni organizm i przyniesie nieco ulgi. Przepisów na ten napój jest wiele, można zrobić go na różne sposoby i uzyskać ciekawe smaki. Czy to będzie klasyczna lemoniada z cytryn, czy z arbuza, czy z ogórka, napój będzie idealnym sposobem na orzeźwienie. Warta uwagi jest również lemoniada z kiszonych cytryn, która staje się coraz bardziej popularna. Jak przygotować te smaczne napoje? Podpowiadamy.

Lemoniada z cytryn doskonale orzeźwi nas w upalne dni
Lemoniada z cytryn doskonale orzeźwi nas w upalne dni123RF/PICSEL

Klasyczna lemoniada z cytryn

Pyszne, domowe lemoniady to idealne napoje na upalne dni. Nie tylko doskonale orzeźwiają, ale też zawierają dużo witamin. Warto przede wszystkim przygotować klasyczną lemoniadę z cytryn, która zawiera potężną dawkę witaminy C. Przepis na nią jest bardzo prosty. Wystarczy wlać do dzbanka 1,5 litra wody mineralnej, wycisnąć do niej sok z dwóch dużych cytryn i dwóch limonek. Jeszcze jedną cytrynę dokładnie myjemy, kroimy w plasterki i dodajemy do dzbanka. Dorzucamy do tego cztery łyżki cukru lub miodu i kilka liści mięty. Na koniec całość mieszamy i wrzucamy kilka kostek lodu. Pyszna lemoniada gotowa!

Lemoniada z kiszonych cytryn

Ciekawą wersją lemoniady jest ta z dodatkiem kiszonych cytryn. Napój ten wywodzący się z kuchni wietnamskiej zyskuje coraz większą popularność na całym świecie. Woda z kiszonek doskonale nawadnia organizm, dlatego warto przygotować sobie taką lemoniadę w czasie upałów. Jak ją zrobić? Najpierw musimy przygotować kiszone cytryny. Należy umyć 2-3 cytryny i naciąć na krzyż, ale tak, by ćwiartki były ze sobą dalej połączone. Następnie wsypujemy na dno słoika odrobinę soli. Do każdej naciętej cytryny dodajemy po dwie łyżki soli i umieszczamy je w słoiku. Zalewamy słoik ciepłą wodą, dodajemy na wierzch łyżkę oliwy i zakręcamy. Przechowujemy cytryny w słoiku przez pięć dni w ciepłym miejscu, odkręcając je raz dziennie, aby je odgazować. Aby zrobić lemoniadę, wyciskamy do szklanki sok z jednej kiszonej cytryny, dodajemy kostki lodu i dopełniamy wodą gazowaną. Całość mieszamy i doprawiamy szczypta cukru lub soli. Lemoniadę z kiszonych cytryn można podawać z listkami mięty.

Lemoniada z arbuza

Lemoniada z arbuza to samo zdrowie
Lemoniada z arbuza to samo zdrowie123RF/PICSEL

W letnie, upalne dni doskonale orzeźwi także lemoniada z arbuza. Ten owoc składa się aż w 92 proc. z wody, dlatego jego spożywanie doskonale nawadnia organizm. Do tego znajduje się w nim dużo cennych składników odżywczych, m.in. likopen, który pomaga obniżyć poziom cholesterolu we krwi i zmniejsza ryzyko chorób serca. W arbuzie znajdują się też witaminy A, E i z grupy B oraz takie minerały jak potas, magnez, żelazo i cynk. Dlatego lemoniada z arbuza to samo zdrowie! Aby ja przyrządzić, należy przygotować kilogram arbuza (połówka średniej wielkości owocu), usunąć z niego pestki i pokroić w kostki. Warto wstawić je do zamrażarki na pół godziny dla lepszego orzeźwienia. Następnie wrzucamy kostki arbuza do blendera i dodajemy wyciśnięty sok z jednej dużej cytryny oraz trzy łyżki cukru pudru. Miksujemy wszystko na gładką masę i przelewamy do dzbanka. Dodajemy jedną pokrojoną limonkę, liście mięty i melisy oraz kostki lodu. Dzbanek należy dopełnić wodą i gotowe.

Lemoniada z ogórka

Można przygotować również lemoniadę o bardziej wytrawnym smaku i postawić na... ogórki. Te nie tylko świetnie gaszą pragnienie, ale też zbawiennie wpływają na organizm. Przede wszystkim pomagają schudnąć i pozbyć się nadmiaru wody z organizmu, a prócz tego regulują równowagę kwasowo-zasadową. Jak zrobić lemoniadę ogórkową? Należy wycisnąć sok z jednej dużej cytryny do blendera, dodać jednego pokrojonego ogórka i dwie łyżki cukru trzcinowego lub miodu. Całość blendujemy  i przelewamy do dzbanka wypełnionego kostkami lodu. Dodajemy do smaku pokrojone plasterki cytryny oraz opcjonalnie liście mięty lub starty imbir. Na koniec dopełniamy dzbanek wodą.

Lemoniada z bazylią i rozmarynem

Przygotuj smaczną lemoniadę z bazylią i rozmarynem
Przygotuj smaczną lemoniadę z bazylią i rozmarynem123RF/PICSEL

Świetnym pomysłem jest także przygotowanie smacznej lemoniady z dodatkiem bazylii i rozmarynu. Aby ja przyrządzić, należy obrać dwie cytryny ze skórki, pokroić i wrzucić do blendera. Następnie dodajemy pęczek bazylii, trzy łyżki cukru i łyżkę wody. Całość miksujemy do uzyskania gładkiej masy i przelewamy do dzbanka oraz dopełniamy wodą. Lemoniadę dekorujemy dwoma lub trzema gałązkami rozmarynu, co nada jej niecodziennego aromatu.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas