Jak zrobić różyczki z jabłek?
Pieczenie może być sztuką. Z prostych składników można wyczarować prawdziwie arcydzieła. Nie musisz być doświadczonym cukiernikiem, aby przygotować pięknie wyglądający deser.
Składniki:
1 opakowanie ciasta francuskiego
3 czerwone jabłka
dżem morelowy
cukier puder
cynamon
Z ciasta francuskiego wytnij około 6 równych pasków. Każdy pasek posmaruj dżemem morelowym. Piekarnik nagrzej do 190 stopni Celsjusza. Jabłka przekrój na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój na bardzo cieniutkie plasterki. Wrzuć plasterki jabłek do wrzącej wody na około 2 minuty. Odcedź.
Na każdym pasku ciasta ułóż plasterki jabłek. Posyp cynamonem. Złóż pasek ciasta i zwiń. Różyczki umieść w formie na muffinki. Piecz przez około 40-45 minut. Wyjmij różyczki z piekarnika i posyp cukrem pudrem.